„Ki
Esti gyors

MOK-főtitkár: A működésképtelen klíma szezonális probléma, évszaktól függetlenül is rengeteg kórházi berendezés romlik el

19/07/2024 17:33

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A magyar egészségügyben sok helyen elmaradtak az elmúlt 20-30 évben azok a karbantartások és felújítások, amik a rendszer folyamatos működőképességét biztosítanák – mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára az Esti gyors című műsorban.

2024. július 18. Esti gyors-részlet (2024.07.18.) Svéd Tamás
07:22
00:00

Sorra érkeznek a hírek az elmúlt napokban arról, hogy az egyes kórházakban elromlanak a klímaberendezések, ez pedig az egészségügyi ellátást, illetve a műtétek biztonságos lebonyolítását is veszélyezteti. Svéd Tamás, a MOK-főtitkára szerint az aktuális forró nyár miatt most természetesen mindenki az elromlott klímaberendezésekkel van elfoglalva, ugyanakkor ez egy szezonális probléma. Hozzátette, évszaktól függetlenül hallani azokat a híreket, miszerint például télen a János kórházban a fűtési rendszer vált működésképtelenné, máshol liftek romlanak el vagy éppen beázások sújtanak egyes kórházépületeket.

"A magyar egészségügyben sok helyen elmaradtak az elmúlt 20-30 évben azok a karbantartások és felújítások, amik a rendszer folyamatos működőképességét biztosítanák – fogalmazott a MOK főtitkára.

Svéd Tamás szerint az elmaradt karbantartások most egyszerre kezdenek el hallatni magukról, hiszen ezek olyan összefüggő rendszerek, amelyek közül ha az egyiket elhanyagolják, akkor az hatással van a többire is.

Az ultrahang, illetve a CT-gépek maguk is hőt termelnek, ezért az optimális működési hőmérsékletük eléréséhez klímára van szükség, ennek hiányában csökken az élettartamuk és gyorsabban tönkremennek, a javításuk vagy cseréjük pedig megint csak pénzbe fog kerülni – magyarázta a MOK-főtitkár.

Öt évvel ezelőtt a kórházszövetség felméréséből már az derült ki, hogy nagyjából 40 milliárd forintot kellene elkölteni arra, hogy a klímaberendezéseket korszerűsítsék. Erre az elmúlt három évben a Népszava cikke szerint 24 milliárd forintot kellett volna elkölteni – emlékeztetett Svéd Tamás.

Nem új kórházakat kellene építeni, hanem a meglevőket olyan mértékben feljavítani, hogy azok egy egyenletes színvonalú, jó ellátást tudjanak nyújtani, ezekben megfelelő mennyiségű, jól képzett szakember legyen – fogalmazott.

"Közben pedig hosszú távra tervezve el kellene gondolkodnunk azon, hogy milyen sorrendben építjük fel az új kórházakat, és zárjuk be ezzel párhuzamosan azokat az elaggott épületeket, amik valaha nagyon jól működtek, mondjuk a 20. század elején mint kórház, de időközben már nem felelnek meg a technológiai és szakmai kívánalmaknak, és egyéb módokon is eljárt felettük az idő" – zárta az interjút Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára.

Pénteki hír, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására 20 egészségügyi intézményben. "A klíma problémák tekintetében a KEF munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik" – írta a KEF a 24.hu kérdésére

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Svéd Tamással
2024. július 18., csütörtök 18:38
Riporter: Rózsa Péter