„Zajlik
Reggeli gyors

Newsweek: Orbán a modern kori cionizmus atyja

17/10/2024 06:03

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Hogyan lehetne Orbán fasiszta, ahogy azt egyesek állítják róla, hisz egy fasiszta nem tud négy választást megnyerni - érvel a jobbboldalivá vált lap szerzője. Nemzetközi lapszemle.

2024. október 17. Reggeli gyors, részlet (2024.10.17.) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:15
00:00

A Newsweek – amelyik 2022 óta radikális jobbfordulatot vett – radikális írással rukkolt elő. A szerzőről, David Goldmanról ki is derül, hogy a Hungarian Research Network igazgatósági tagjaként dolgozik a kormánynak. Amelyik persze független kutatóhálózatnak állítja be magát. S a szerdán megjelent Newsweekben Geert Wildersnek, a holland szélsőjobboldali politikusnak a pártját fogja, utóbbi szerint az európaiaknak a zsidók példáját kellene követniük, és nemzeti szuverenitásukat hozzájuk hasonlóan kell megvédeniük. Ez épp olyan, mint a cionizmus, és a két szélsőjobb viharmadár szerint napjaink első cionistája Orbán Viktor, aki inspirációt adott az összes európai nacionalistának – Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Csehországban. Megállapítja, hogy lehetne Orbán fasiszta, ahogy azt egyesek állítják róla, hisz egy fasiszta nem tud négy választást megnyerni - érvel Goldman. És amúgy is, se egy ellenzéki politikus, se egy újságíró nem került még börtönbe Magyarországon. Dicséri Orbán családpolitikáját, migrációellenességét. Szerinte Orbán nagyon helyesen teszi, hogy ellenáll az uniós bevándorlási politikának. És Sorosnak. Goldman leírja, hogy találkozott már Orbánnal, és szemernyi kétsége afelől, hogy Izrael szeretete és az zsidók támogatása Izrael állam eredményeinek elismeréséből és őszinte keresztényi meggyőződéséből fakad.

 
Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor. Fotó: Mohai Balázs / MTI)
 

A brit Nature hetilapban tette közzé hosszú és alapos tanulmányát egy magyar szakértői társaság arról, hogy a roma gyerekeknek nem biztosítja a magyar kormány a sporthoz való hozzáférését. Felmérésekből nyert adatokkal bizonyítják, hogy kisebbségekkel szemben a sport terén is diszkriminatív politikát folytat a kormány.

A jobboldali Washington Times arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 4 millió dollárra büntette a Lufthansa légitársaságot, mert 128, tradicionális zsidó öltözetben megjelent utast – mint átutazót – nem engedett átszállni a Budapestre induló járatra. Az amerikai közlekedési minisztérium szerint soha nem fizetett még senki ilyen nagy büntetést az utasok jogainak megsértése miatt. Az ügy egyébként még 2022 májusára nyúlik vissza, amikor a NY-i Kennedy reptérről Frankfurtba onnan pedig Budapestre szerettek volna utazni az ortodox rabbi magyarországi sírhelyéhez. A hagyományos ultraortodox viseletben: fehér ing, fekete kalap, fekete hosszú kabát és nadrág. A légitársaság személyzete arra hivatkozott, hogy engedetlenek voltak a gépen, nem voltak hajlandók például visszamenni a helyükre, amikor felszólították őket. S ezzel mások átszállását is akadályozták. A Lufthansa úgy gondolta, nem fogja most egyesével kideríteni, hogy ebben a zsidó közösségben konkrétan kik voltak az engedetlenek, ezért az egész ortodox csapatot büntette. 40 feljelentést kapott is a közlekedési minisztérium, aki ezúttal megígérte, hogy közvetítőként igyekszik segíteni a bonyolulttá váló ügyben. A Lufthansa nem ismerte el, hogy diszkriminálta a zsidókat, de azt igen, hogy hibát követett el az eljárás és annak kommunikációja során.

Orbán Viktor köntörfalazás nélkül bejelentette, hogy blokkolni fogja az ukránok uniós csatlakozási tárgyalásainak a megkezdését a ma kezdődő uniós kormány- és államfői csúcson, mert Európára veszélyt jelent Ukrajna, aki éppen háborúban áll – írja az AP amerikai hírügynökség, amit sok helyen olvashatunk. A magyar kormányfő első lépésnek a stratégiai partnerség kialakítását szeretné látni. A helyzet azért súlyos, mert egyhangú szavazást követel a döntés. Így fogalmazott a törvényhozóknak Orbán: békés és virágzó Ukrajna megteremtésében vagyunk érdekeltek, de ahhoz, hogy ez megvalósuljon, amilyen hamar csak lehet, keresztül kell vinni a béketárgyalásokat. Korai szerinte még erről álmodozni, éveket vesz még igénybe, hogy a szükséges – legalábbis az Orbán által annak tartott feltételek teljesüljenek az uniós tagság elnyerésében. Nem jött még el a csatlakozás ideje – fogalmazott a magyar kormányfő. S emellett jelezte azt is, hogy ismételten megvétózza az 50 milliárd EUR-s ukrajnai segélycsomagot. A tudósítás szerint ismét sikerült felbőszítenie a tagállamokat.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.10. 17., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit