„Zajlik
Klubdélelőtt

Nő a nőnek farkasa?

2/08/2024 17:31

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Fedeles-Czeferner Dóra nőmozgalmakat kutat, azt mondja, a neme alapján még nem, kutatási területe miatt viszont érte már hátrányos megkülönböztetés. A Klubdélelőttben beszélt a nők helyzetéről a hazai tudományos életben. Az adás vendégei voltak még: Dr. Felcsuti Péter közgazdász, bankár, Szalai Anna, Izraelben élő irodalomtörténész, Egervári Sándor labdarúgó, korábbi szövetségi kapitány és Meichl Frida, filmrendező szakos hallgató.     

2024. augusztus 03. Klubdélelőtt (2024. augusztus 03., szombat 09:00)
151:06
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Ők voltak az augusztus 3-i adás vendégei:

9.00: Dr. Felcsuti Péter közgazdász, bankár. Nyugdíjba vonulásáig, 2010-ig, az akkori Unicbank, mai nevén Raiffeisen Bank vezérigazgatója. 1995 és 2000 között a Magyar Bankszövetség alelnöke. 1997-ben a pénzügyi szakmában végzett tevékenységének elismeréseként Heller Farkas kitüntetésben részesült. Nyugdíjba vonulása óta sokat publikál, számos közgazdasági szakkönyvet fordított  és különböző társadalmi kérdésekben nyilvánított véleményt.

Felcsuti Péter magyar közgazdász, bankár, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke
 
Felcsuti Péter és Kun Zsuzsa l Fotó: Mátyus László
 

10.00: Szalai Anna, Izraelben élő irodalomtörténész. Édesapja Szalai András politikus, a Rajk-per egyik vádlottja, halálra ítélték, majd kivégezték. Anna vállalta, hogy összehozza a hozzá hasonló sorsot megélt embereket, akik elmondták a maguk és családjuk, szüleik és persze az ország históriáját, amiből egy kötetet állított össze. Az 1989 utáni új emlékezetpolitika szinte törölte a történelemből, hogy a Rákosi- majd később a Kádár-kor elhallgatta a lelepleződött bűnöket, kegyetlenséget. Ebben részt vettek olyan politikusok, akik a Kádár-korban vezető szerepet töltöttek be.

Szalai Anna, Spiró György
 
Szalai Anna (szerkesztő) és Spiró György (moderátor) a Megforgatott világ – Gyerekkor 1949 előtt és után bemutatóján. Forrás: YouTube
 
 

10.30: Egervári Sándor labdarúgó, hátvéd, edző, szövetségi kapitány jó néhány csapatot  vezetett győzelemre edzőként. Először az U20-al ért el sikereket a nemzetközi porondon. Edzői pályafutásának egyik legfontosabb sikere a 2012-es Eb-selejtező volt Magyarország és Svédország között. 2013-ban vereséget szenvedett a csapat Hollandia ellen, így Egervári lemondott. Kapcsolata a focival azonban a mai napig élő, Pomázon másodmagával focisulit vezetett, addig, amíg egy agyvérzés véget nem vetett ennek a tevékenységének. „A mozgásnélküliséget nem tudom megszokni, megpróbálok együtt élni vele, de nagyon nehéz dolog” – vallott az évek óta tartó betegségéről, illetve állapotáról.

Egervári Sándor
 
Egervári Sándor l Forrás: Facebook
 
 

11.00: Meichl Frida rendező szakos hallgató a Budapest Metropolitan Egyetemen. Közösségi finanszírozással igyekszik elkészíteni következő filmjét. A tizenhét éves katolikus gimnazista lány történetét elmesélő filmnek, – a lány terhes lesz, amiből rengeteg konfliktusa adódik az iskolával – olyan színészek szavaztak bizalmat, mint Udvaros Dorottya, Szőke Abigél, Gellért Dorottya, Csoma Judit, László Zsolt, vagy Zsótér Sándor. Az alkotók kiemelt célja, hogy felhívják a figyelmet a fiatalkorú lányok önrendelkezési jogának fontosságára és bemutassák, milyen kiszolgáltatottsággal és következményekkel jár ennek a hiánya.

Meichl Frida
 
Meichl Frida l Forrás: LinkedIn
 
 

11.30: Fedeles-Czeferner Dóra történész, egyetemi oktató, fordító. Kutatási területe a 19-20. századi magyarországi- és ausztriai nőmozgalmak története. Egy konferencián hangzott el, hogy bár a neme miatt nem érzékelt negatív megkülönböztetést, de a kutatási területe miatt már igen. Ráadásul azt tapasztalja, hogy a hazai tudományos közegben sokszor „nő a nőnek farkasa”, az idős szakmabeliek rendszerint elnyomják a fiatalokat, bár ez a tendencia más környezetben is tapasztalható. Ezzel szemben a 20-as, 30-as és 40-es generáció összetart, megtalálja az utat egymáshoz, inkább egymást segítik, mint gátolják.

Fedeles-Czeferner Dóra, Kun Zsuzsa
 
Fedeles-Czeferner Dóra és Kun Zsuzsa l Fotó: Mátyus László
 
 

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Klubdélelőtt
2024. augusztus 3. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa