Piknikre fel!
21/08/2020 11:14
| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió
Karantén után, de még tartva a koronavírustól, népszerű társasági összejöveteli forma lehet a piknik. A szabadtéri csipegetés több száz éve kedvelt szórakozás, neve francia eredetű és eredetileg mezei étkezést jelent. Az egyesült királyságba is francia közvetítéssel került: francia arisztokrata emigránsok a XIX. század elején alapították meg a Pic Nic Társaságot. A tagok London parkjaiban találkoztak egymással, a találkozókra mindenkinek valamilyen finomsággal és 6 palack borral kellett megérkeznie. De ezután a piknikezés az angolok között is nagyon népszerűvé vált, irodalmi művekben, festményeken is megjelent. A szokás világszerte elterjedt, hamarosan megjelentek a mindent elnyelő, fedeles piknik kosarak, olyanok, mint amit Maci Laci és Bubu lopkod a rajzfilmben, a fogalmat pedig egyre tágabb értelemben használták.
A piknik azért is népszerű, mert számtalan stílusban rendezhetjük. Lehet romantikus, egyszerű, családias, csilli-villi, egzotikus, strandolós, vagy rögtönzött. Ami biztos: kell hozzá valamilyen pléd, jó falatok és finom italok, meg mindaz, amiből ezeket elfogyasztjuk. A takaró lehet egyszerű, kockás, de kapható spéci piknikpokróc is, amelynek az alja vízálló anyagból készült, hogy a harmatos fű ne áztassa át. Tányérokból, poharakból érdemes törhetetlent választani, és mindig legyen a kosárban zacskó, szalvéta, nedves törlőkendő. Piknik közben nem lehet megúszni a maszatos kezeket, a zacskóba pedig beledobhatjuk a hulladékot.
Ami az ételt-italt illeti: mivel a pokrócon nem lehet szépen, késsel-villával enni, kézzel is ehető elemózsiával készüljünk; kisebb szendvicsekkel, fasírttal, sült hússal, salátával, mártogatósokkal, falatnyi süteményekkel, gyümölccsel. Ha mindezt előrelátóan előkészítjük, és körültekintően elcsomagoljuk, csak jól sikerülhet a szabadtéri program. Jó szolgálatot tehet a termosz is, de ha üdítőt, vagy bort viszünk magunkkal, gondoljunk arra is, hogy bontjuk majd ki. Jó ötlet lehet egy pakli kártya, egy labda, frizbi vagy tollaslabda-szett, amellyel ledolgozhatjuk a kalóriákat.
Hogy mit raknék most a piknik kosárba?
Mindenekelőtt egyik nagy kedvencemet: skót tojást. Ehhez kell: 4 tojás, 50 dkg darált hús, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, petrezselyem, a bundázáshoz tojás, liszt és kukoricapehely, a sütéshez olaj. A tojásokat 5 percig főzzük, majd jeges vízben lehűtjük, ezután meghámozzuk. A húsmasszához, a darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott, vagy lereszelt hagymát és fokhagymát, sót, borsot és a finomra vágott petrezselymet. Összedolgozzuk, négyfelé osztjuk és beburkoljuk vele a tojásokat. A tojásokból és a lisztből a palacsintatésztánál picit sűrűbb masszát keverünk, a húsgombócokat megforgatjuk benne, majd apróra tört corn flakesbe forgatjuk. 190 fokra hevített bő olajban 5–6 perc alatt aranybarnára sütjük. Én gyakran csinálom fürjtojással, úgy kisebb és könnyebben bekapható.
Aztán csinálnék egy kis sültpaprika krémet, amit kiflivel, vagy pitával, ennék, de vinnék hozzá hasábokra vágott répát, uborkát is. Kell hozzá: 2 darab piros kaliforniai paprika, 1 teáskanál olívaolaj, só, bors. A paprikákat megmossuk, majd alufólián a 200 fokos sütőben többször megforgatva 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a héja már megbarnul. Ha megsült, beletesszük egy tálba és alaposan lefóliázzuk, az így keletkezett gőzben felpuhul a héja. Tíz perc után lehúzzuk a paprika héját, kiszedjük a csumáját. A húsát edénybe rakjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, sót, borsot és turmixgéppel pürésítjük.
Csinálnék még egy fetás, fenyőmagos zöldbabsalátát, amihez kell 40 dkg ceruzabab, 5 dkg fenyőmag, 20 dkg fetasajt, 1 csomag apróra vágott petrezselyem, 10 dkg fekete olajbogyó. Az öntethez szükség lesz még 4 ek extra szűz olivaolajra, 1 citrom levére, sóra, borsra.
A babot forrásban lévő vízben ressre néhány percig főzzük, jeges vízben azonnal lehűtjük, lecsepegtetjük. Hozzákeverjük az olivát, a száraz serpenyőben pirított fenyőmagot, a petrezselymet és rámorzsoljuk a fetát. Tálalás előtt öntjük rá az olajat és a citromlevet, átkeverjük, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pexels.com
2020. augusztus 19. szerda 06:35
Szerkesztő: Kovács M. Veronika