„Klubrádió
Reggeli gyors

Javaslat a sok-sok liszthez

29/03/2020 12:40

| Szerző: Klubrádió

Egyszer vége lesz a koronavírus járványnak is, és akkor a hatalmas vásárlási láz után vélhetően rengeteg háztartásban marad majd pár kiló felesleges liszt, mindenféle fajtából. Ezek között segít most eligazodni a Merőkanál.

2020. március 25. Reggeli gyors-részlet (2020.03.25. Merőkanál)
06:17
00:00
Sokan vannak, akik nem tudják mi a különbség a lisztek fajtái között, azt meg pláne nem, melyik liszt mire lehet jó. Vagy, hogy például mit is jelent a BL55 a finomliszt csomagolásán. Utóbbira egyébként egyszerű a válasz: a B búzát, az L lisztet jelent, az 55 pedig a szemcsenagyságot. Mert a liszteket e szerint csoportosítják. Vagyis a gabona fajtája alapján lehet búza, rozs, rizs, kukorica. Fontos adat még a szemcseméret is.  A hamutartalom értéke azt mutatja meg, hogy az izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyagtól, mennyire lesz sötét az őrlemény.

A sokoldalú fogós

Leggyakrabban persze búzalisztet használunk, amit jószerével csak a búzamag belsejéből készítenek, tehát sem a mag héja, sem csíra nincs benne. Ez a már említett BL55, amiből bögrés és egyensúlysütiket, muffinokat és piskótákat, linzertésztát, készíthetünk, de használhatjuk rántáshoz, habaráshoz is.

A fogós, vagy rétesliszt, vagy ahogy a nagyi mondta, a grízes liszt, tényleg jó a rétesekhez, de nem csak ahhoz. Ezek a BF 50; BFF 55 jelölésű lisztek a finomlisztnél érdesebb tapintásúak és a sikértartalmuk is nagyobb. Gyúrt tésztákhoz, pogácsákhoz, főzésnél pedig például a nokedlihez használhatók, de a paprikás lisztbe forgatott ételek, vagy a sörtészta is finomabb lehet  belőlük. A már említett sikérnek ugyanis főként a tészta rugalmasságában és nyújthatóságában van szerepe.

Nem okoz talán túl nagy meglepetést, hogy a kenyérlisztek, mint a BL 80 is, a kenyerek sütéséhez alkalmas. Ezek már több héjrészt tartalmaznak, a színük is sötéteb. A kenyér belőlük kívül roppanós, belül puha, rugalmas lesz.

A lisztfeltaláló igazsága

Az alternatív gabonákból készült őrlemények, úgymint a rozsliszt, RL 60 vagy RL 90 szintén kenyérhez használatos, de mivel alacsony a sikértartalma, célszerű más lisztekkel keverni. Van aztán a durumliszt, amely a mediterrán vidékeken termő durumbúza őrleménye. Magas a fehérjetartalma, és remek száraztészta készíthető belőle.

Graham-búza viszont nincs, a GL200-as jelű  Graham-liszt egyfajta teljes kiőrlésű liszt, de a szemcsemérete nagyobb, így a szervezetbe került szénhidrát is csak  lassan szívódik fel. Feltalálója, a 19. századi Amerika szülötte, a vegetáriánus Sylvester Graham a hosszú élet titkát látta az általa kifejlesztett tápláló lisztben. Abban mindenképpen igaza volt, hogy a Graham-lisztnek jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma; és gazdag  folsavban, B-vitaminban továbbá káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, cinkben. Ebből kiváló rusztikus kenyereket és kekszeket lehet sütni.

Ehhez bármelyik jó

A következő recepthez kis túlzással bármelyik liszt jó. Sőt, a legolcsóbb, legegyszerűbb liszt a legjobb, hiszen ennél az ételnél a lisztet nem az ételbe, hanem az étel köré tesszük, ami arra szolgál, hogy a hús finom, szaftos maradjon

Süssünk csirkét sótésztában. Kell hozzá: a sótésztához 250 g só, 400 g finomliszt, 4 db tojásfehérje, 2 teáskanál kakukkfű, 2 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál bors, 1 dl sör, 1 dl víz,  a csirkéhez 1 db csirke, 1 csokor petrezselyem, kevés vaj.
Először gyúrjuk össze a sótésztát, kicsit habosítsuk fel a tojásfehérjéket, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Egy gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha túl lágy, liszttel erősítsük, ha túl kemény, vízzel hígítsuk A kész tésztát szedjük ketté, és nyújtsuk ki őket 1,5-2 cm vastagságú négyzet alakúra. Egy nagyobb tűzálló tál aljára tegyünk sütőpapírt, az egyik tésztalapot helyezzük rá, majd fektessük rá a csirkét. Ezután kenjük meg a csirkehúst a vajban elkevert, apróra vágott petrezselyemmel és takarjuk le a másik tésztalappal. A széleket hajtsuk vissza, és nyomkodjuk össze.  Előmelegített sütőben 180 C-on 2,5-3 órán át süssük. Ha megsült, vágjuk le a tésztaburkot.

A jó tanácsolat a fenti lejátszóra kattintva meg is hallgathatja. Jó étvágyat kíván a szerkesztő: Kovács M. Veronika!

Reggeli gyors/Merőkanál
2020. március. 25., szerda 06.35
szerkesztő-műsorvezető:Kovács. M. Veronika