„Zajlik
Esti gyors

PSZ: Iványiék megszüntetett iskoláiból a gyerekek 80 százalékát nem tudták elhelyezni

3/09/2024 22:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Úgy tudják, az Iványi Gáborék megszüntetett iskoláiba járó körülbelül 450 gyereknek a 80 százalékát nem tudták elhelyezni, nincs jogviszonyuk – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Hozzátette, nem elég, hogy az állam nem engedi iskolába a gyekereket, megbünteti a szülőket is, ha ez így marad, nem kapnak például családi pótlékot, mert nem tettek eleget a tankötelezettségnek. 

2024. szeptember 03. Esti gyors / részlet, Gosztonyi Gábor (24.09.03.)
15:04
00:00

A tanévkezdést meghatározta a mobiltelefonok használatának tiltása – a diákok után már a tanárokat is érintően – és a kánikula témája, pedig a magyar oktatási rendszernek vannak ezeknél mélyrehatóbb problémái is.

Gosztonyi Gábort, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét az Esti gyorsban arról kérdeztük, hogy a hozzájuk eljutott információk alapján milyen módszerrel oldották meg a mobiltelefonok elvételének problémáját az oktatási intézményekben.

Elmondta, csak a diákoknaktól kell kötelezően összegyűjteni a telefonokat, a pedagógusokra vonatkozó szabályozásba ezt nem merték beleírni, de információi szerint volt egy szakképzési centrum, amelynek vezetője a nyitó értekezleten tőlük is beszedette azokat. Erre két reakció érkezett: volt, aki „szolgalelkűen” leadta, más meg elhagyta a termet; közötle, ő az utóbbival ért egyet.

Felidézte: ez az egész egy olyan rendeletben jelent meg, amely arról szól, hogy a Belügyminisztérium ötlete szerint a tanárok és óvodapedadógusok vizsgázzanak a nemzeti alaptantervből, illetve annak megfelelőjéből január 31-ig. Ennek a záró rendelkezésében egy paragrafusban vetették oda ezt a jogszabályt – tette hozzá.

Szakszervezetként kikérik maguknak, hogy a kormány ezzel megint azt üzeni a társadalomnak: a pedagógusok léhűtők, a gyerekekhez hasonlóan csak a kütyüjükkel foglalkoznak – ami egyébként a diákokra se igaz. Megjegyezte, a jogszabályban az a megdöbbentő részlet is benne van, hogy az iskolaudvaron ne „kütyüzzön” a tanár, de az iskolán kívül, ahol még jobban kellene figyelni, már nyugodtan használhatja a mobilját. Azt mondta, a rendeletet olyan emberek alkották, akiknek "halványlila segédfogalmuk sincs egy iskola működéséről". „Rendőrkapitányságokat láttak belülről” – fűzte hozzá műsorvezetőnk.

Maruzsa Zoltán államtitkár azt is közölte, hogy az összegyűjtött telefonokért az iskolák felelnek. Gosztonyi Gábor azt mondta: a cinizmus csúcsa, hogy központilag szabályoznak egy olyan dolgot, amit a középiskolák és az általános iskolák nagy része is maga szabályozott a házirendjével. Szánalmas, hogy a pedagógusok nyakába akarják varrni az anyagi felelőséget a telefonokért, mert az nyilvánvaló, hogy a tankerület vagy más fenntartó nem fog felelősséget vállalni – fogalmazott. Az pedig „mindennek a teteje”, hogy egy szakképzési centrumban közölték, a szülő minden nap hozzon buborékos borítékot a gyerek mobiljának. Tehát a jogalkotó hozott egy szabályt és annak minden költségét az érintettekre hárítja; a szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy még ha jó szándékból született is, meg kell teremteni ennek az infrastrukturális feltételeit. Hozzátette: a minisztérium egy olyan javaslatot se fogadott el, amelyet azok tettek, akik a mindennapi életben ezzel foglalkoznak.

Kitért arra is, hogy napokkal az iskolakezdés előtt mentettek fel igazgatókat – nem csak a Madáchban –, hosszú ideje dolgozó igazgatók munkaviszonyát pedig, egyedüli pályázóként nem hosszabbították, ezt felháborítónak nevezte. Az pedig a legfelháborítóbb, jelentette ki, ami Iványi Gáborék iskoláival történik, az embertelenség csúcsa, hogy diákok életével szórakoznak és „van képe azt állítani a főispánnak”, hogy ők tulajdonképpen megvédték a gyerekeket.

A PSZ úgy tudja, ennek a körülbelül 450 gyereknek a 80 százalékát nem tudták elhelyezni. Nem elég, hogy az állam megszünteti az iskolát, megbünteti a szülőket is, ha ez így marad, nem kapnak például családi pótlékot, mert nem tettek eleget a tankötelezettségnek. Megjegyezte, hogy az iskolabezárások ellen tüntetők a fővárosi kormányhivatalhoz vonultak, ahol azt a tájékoztatást kapták egy őrtől, hogy a hivatal elköltözött, holott három napja arról a címről kaptak levelet.

A beszélgetésben szóba került a pedagógushiány is, Gosztonyi Gábor szerint a legutóbbi bérrendezés arra volt jó, hogy nem nőtt drasztikusan a pályaelhagyó tanárok száma, de nem is jöttek vissza sokan a pályára, egy részüket nem is engedték, bosszúból, mert nem fogadták el az úgynevezett státusztörvényt. Az eddigi, szánalmas fizetéseknél ezek jobbak, de a versenyszférától még messze vannak. A PSZ alelnöke arról is beszélt, hogy a gyógypedagógiára jelentkezők száma azért futott föl, mert az elkeseredett szülők nem látnak más megoldást, minthogy ők végezzék el és tudjanak foglalkozni a gyerekükkel, ha már az állam nem biztosítja ehhez a feltételeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. szeptember 3., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván