„Klubrádió
Esti gyors

Rusvai: Legalább nem kötötték az ebet a karóhoz maszkügyben

28/10/2021 23:35

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány bejelentése alapján kötelező lesz a maszk a tömegközlekedésen. Rusvai Miklós virológus szerint mindenképpen jó, hogy ezt a lépést most megtették, és nem kötötték az ebet a karóhoz. Sajnos a járványtani adatok is indokolják. Azzal a felvetéssel viszont egyetértett, hogy inkább halottak napja előtt kellett volna bevezetni ezt a korlátozást, mert akkor „az ország egyik fele látogatóba megy a másik feléhez”.

2021. október 28. Esti gyors / részlet, Rusvai Miklós (21.10.28.)
07:02
00:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a cégek kötelezhetik alkalmazottaikat az oltásra. Novembertől pedig kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedésben.

Azzal a felvetéssel, hogy nem halottak napja előtt kellett volna-e ez utóbbit bevezetni, Rusvai Miklós virológus egyetértett, mint az Esti gyorsban elmondta, rokoni összejövetelek lesznek, távoli rokonok találkoznak, „az ország egyik fele látogatóba megy a másik feléhez”. Azért mindenképpen jó, hogy ezt a lépést most megtették, és nem kötötték az ebet a karóhoz. Sajnos a járványtani adatok is indokolják – tette hozzá. Szerinte még egy intézkedést meg kellene tenni, a védettségi igazolványt megkövetelni például a különböző vendéglátóipari és szórakozóhelyeken a belépéshez.

Rusvai Miklós úgy látja: nem a fizikai akadályoztatás az oka annak, hogy sokan nem vették fel az oltást, hanem az, hogy az emberek egy része egyszerűen nem akarja felvenni. Nem arról van tehát szó, hogy nem hallott az oltásról vagy a különböző vakcinákról. Erre példaként hozta fel, amit Zacher Gábor három nappal ezelőtt említett, hogy egy frissen intenzívre került ember is arról beszél, milyen jó, hogy nem oltatta be magát, mert akkor még rosszabbul lenne. Ha valaki a gépi lélegeztetés előtti utolsó fázisban is ezt mondja, arra nem lehet mit mondani.

Negyedik hullám

A legszomorúbb adatok, tehát a kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen lévők, elhunytak számának ötnapos csúszóátlaga alacsonyabb, mint a tavalyi második hullámban – mondta a virológus. Hozzátette: annak ellenére jobbak a statisztikai adatok, hogy most keményebb variánssal állunk szemben. Azt sajnos nem tudni, hogy ez így is marad-e, az idő dönti el. A szakértő reméli, hogy a 60 százalékos átoltottságnak lesz mérséklő hatása.

Viszont a fertőzöttek száma sajnos már fölötte van a tavaly ilyenkor tapasztaltnak, és azt lehet tudni, hogy ez a szám pár hét múlva megmutatkozik a többi statisztikai adatban. Hozzátette, egyelőre reménykedik, hogy a legszomorúbb adatok nem haladják meg a tavalyi őszi szintet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Esti gyors
2021. október 28., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor