„Zajlik
Reggeli gyors

Simonyi: A demokraták és Harris felé fordult a kocka, de a neheze most jön

23/08/2024 13:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A verseny sokkal kiegyensúlyozottabb, mint egy hónappal ezelőtt, a Demokrata Párt és elnökjelöltje, Kamala Harris mégsem dőlhetnek hátra – véli Simonyi András. Donald Trump ugyan egyelőre nem talált fogást Harrisen, de bő két hónap van a választásokig, még sok minden történhet.

2024. augusztus 23. Reggeli gyors - részlet 24.08.23. Simonyi András
11:16
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Demokrata Párt chicagói jelöltállító gyűlésének negyedik napján Kamala Harris hivatalosan is elfogadta, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje.

„Túlságosan nagy meglepetés nem volt. Számomra a legérdekesebb az volt, hogy az egész ideológiamentes volt” – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Simonyi András, volt washingtoni nagykövet, hozzátéve, hogy Kamala Harris leginkább arra koncentrált, hogy jelezze, teljes mértékben a maga ura, és hogy kilépjen az árnyékból, és ne csak Biden alelnökeként mutatkozzon meg. Úgy véli, Harris e törekvése sikerült is.

Amerikai elnökválasztás
 
 Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje.
Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
 

Azt is érdekesnek találta Simonyi, hogy a demokraták sokkal nagyobb egységet mutattak, mint amire ő számított.

„Chicago 1968-ban annak a demokrata konvenciónak volt a színhelye, ahol a legnagyobb meglepetésre nem az akkori hivatalban lévő elnök, Lyndon B. Johnson indult újra. Akkor a vietnámi háború miatt hatalmas tüntetések voltak, talán az amerikai történelem legnagyobb politikai tüntetései. Mindenki azt várta, hogy most a demokrata baloldal hatalmas botrányt fog okozni a palesztinok melletti tüntetésekkel, de ez nem következett be” – jegyezte meg.

A konvenció fontos mozzanatának tartja Kamala Harris kijelentését, mely szerint míg Donald Trump hátrafelé néz, ő szeretne előre nézni, a jövő problémáival foglalkozni.

Harris alelnökjelöltje, a jelenlegi minnesotai kormányzó, Tim Walz személyével kapcsolatban Simonyi elmondta, ő kifejezetten népies formáját hozta, amellyel azon, főként fehér, leszakadó középosztálybelieket szólíthatja meg, akik egyébként inkább szimpatizálnak Trumppal.

Az a trend, ami jelenleg az amerikai demokratáknak kedvez, nem végleges, de például Nikki Haley – aki Donald Trump republikánus kihívója volt az előválasztáson – most Kamala Harrist támogatja Trump ellenében. Összességében Simonyi úgy látja, bármennyire sikeres is volt a konvenció és Harris bejelentése, a verseny sokkal kiegyensúlyozottabb, mint egy hónappal ezelőtt, a demokraták nem dőlhetnek hátra: „most jön a neheze”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Simonyi Andrással
2024.08.23., péntek 7:14
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert