„Klubrádió
Esti gyors

Smarttech - Szénási Sándor jegyzete

21/10/2020 16:42

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az EP felmérése szerint az uniós polgárok háromnegyede ért egyet a támogatásoknak a demokratikus értékek betartásával való összekapcsolásával, Magyarországon ez az arány 72%-os.

2020. október 21. Esti gyors - részlet 20.10.21. Jegyzet/Szénási Sándor
02:44
00:00

Az Európai Parlament új felmérése szerint az uniós polgárok háromnegyede ért egyet a támogatásoknak a demokratikus értékek betartásával való összekapcsolásával, Magyarországon ez az arány 72%-os, vagyis magasabb, mint a Fidesz jelenlegi támogatottsága. Mivel tudnivaló, hogy az Unióban a jogállamiság kérdése kizárólag Lengyelország és Magyarország miatt kérdés egyáltalán, és a felmérés erre vonatkozó része a két kormánnyal szembeni nyílt és elsöprő kritikát jeleníti meg, első pillantásra érthetetlennek tűnhet, hogy a Fidesz nevű választási párt, valójában az Orbán-rendszer népszerűsége miért ilyen magas, illetve, hogy miért létezik egyáltalán, hiszen a 72% azért 72%.

Mindazonáltal, amint arra többen rámutattak már, ez azért nem akkora titok. A jogállamiság iránti igény ugyan azt követelné meg, hogy az ennek tökéletes hiányát mutató hazai rendszer tetőtől talpig diszkreditálódjon, szenvedje el az elutasítás minden formáját, sőt, társadalmi megrendelés hiányában hulljon darabokra, ám ez láthatóan mégsem történik meg, amiből csak arra következtethetünk, hogy az a bizonyos 72% nem a rendszer elleni pusztító kritika, hanem egyfajta javító-nevelő szándék kifejeződése, mondhatni az „ érted haragszom” kádárista szlogenjének a feltámadása. Mert igaz ugyan, hogy a Fidesz előnye az egyesült ellenzékkel szemben már nem behozhatatlan, de, úgy tűnik, ezt a társadalom még nem hitte el teljesen, úgy értem saját magának sem, és hát a szokás, pláne ha párszor már bevált, szintén nagy úr.

A múltbeli példák pedig azt mutatják, hogy a vad és komor rezsimek megszelídíthetők, élhetővé tehetők, és a maguk zártságában kicsit dohszagú, de kibélelt, meleg zugokat is biztosíthatnak az alattvalóknak, akik az újkori magyar történelemből azt tanulták meg, hogy ez körülbelül a létező világok legjobbika. Jó persze, ha van jobb, de erre nincs garancia. Ferenc Jóska, meg Kádár-rendszer viszont már volt valaha, és ennek áthagyományozódó családi nyomai vannak, annak tudniillik, hogy a hatalom és a nép drámai harcok árán, de kialakíthat együtt valamiféle modus vivendit. A 72% ezt üzeni, ezt az elvárást, néminemű civilizálódás, a kormányzás smarttech-nek nevezett okos technikája iránti igényét, amit azonban a hatalom nem látszik észrevenni, és ha észreveszi is, a legkevésbé sem óhajt ennek eleget tenni, sőt.

Itt tartunk, az Európai Parlament mindenesetre köszöni az uniós polgárok készséges és megnyugtató együttműködését.

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.10.21. 18:00
Szerző: Szénási Sándor

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás