„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Tímea: A kormány rálépett a putyini útra

7/03/2024 18:20

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője szerint a nyilvánosság erejét kell használniuk az ellen a morális mocsár ellen, amit a Fidesz-kormányok okoztak.

2024. március 07. Megbeszéljük-részlet (2024.03.07.) Szabó Tímea
15:44
00:00

Az elhíresült bicskei gyermekotthonban tett látogatást Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője. Megtudta, hogy az ott történt tragédiákat követően szigorúbb szabályokat vezettek be, például az eddigiekkel ellentétben egy nevelőt már egy pofon miatt kirúgnak, nagyon helyesen – tette hozzá a frakcióvezető. Ugyanakkor a gyerekvédelmi rendszer hiányossága miatt egy ilyen bántalmazó nevelő is könnyen állást kaphat egy másik gyermekotthonban – magyarázta. A Párbeszéd-Zöldek ezért azt javasolják, hogy egy gyermekotthon teljes személyzetét át kelljen világítani, az esetleges bántalmazók kiszűrése végett.

A témához kapcsolódó kegyelmi-botrányt a Párbeszéd-Zöldek úgy igyekszik napirenden tartani, hogy írásbeli kérdéseket intéznek a Fideszhez, bár Szabó Tímea szerint a kormánypárttól nem fognak válaszokat kapni arra, hogy K. Endre miért kapott kegyelmet. Ugyanakkor látszik, hogy a Fidesz most igyekszik áttematizálni a nyilvánosságot azzal, hogy az elmúlt tíz napban sorra kezdik el elítélni vagy bilincsben elvinni az ellenzéki politikusokat – tette hozzá. Elítélték Varjú Lászlót és Fekete-Győr Andrást, felfüggesztették Gurmai Zita mentelmi jogát, illetve Orosz Annát is beidézték – sorolta Szabó. Hozzátette, egy civil aktivista jelezte, hogy még a KATA-s tüntetés idején elkövetett szabálysértése miatt beidézték, ami miatt valószínűleg kilenc napot börtönben kell töltenie.

Szabó Tímea visszautalt arra, hogy 2017-ben Oroszországban fél év alatt Putyin keresztülvert négy olyan törvényt a parlamenten, amelyek lehetővé teszik a rendőrállam-szerű működést, hozzátéve, hogy ő már ekkor jelezte, hogy Magyarországon is ez fog következni. Például a külföldi ügynök-törvény alapján itthon is elkezdik elítélni a képviselőket. Az országgyűlési képviselő szerint a kormány teljesen mértékben rálépett a putyini útra, csak azért, mert az ellenzék valóban elkezdett határozottabban fellépni a fideszes korrupcióval és a pedofíliával szemben.

A Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője szerint a nyilvánosság erejét kell használniuk az ellen a morális mocsár ellen, amit a Fidesz-kormányok okoztak. Hozzátette, a közös ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy lehet tisztességesen, becsülettel, magas morális léc megugrásával is kormányozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Szabó Tímeával
2024. március 7., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György