„Ki
Reggeli gyors

Szakértő a Trump-merényletről: hiba, hogy a terület biztosítását nem szervezték meg alaposabban

15/07/2024 11:18

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Egy gyűlés esetében beszélhetünk közelbiztosításról és távolabbiról – míg előbbi jól működött, a területet nem mérték fel, nem fésülték át megfelelően – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő a Reggeli gyorsban. Úgy véli, egyelőre nem látni, kik hibáztak.

2024. július 15. Reggeli gyors - részlet l Kis-Benedek József 2024.07.15.
08:43
00:00
Donald Trump miután elhagyta a kórházat, közleményében legelőször köszönetet mondott a titkosszolgálatnak és az összes rendvédelmi szervnek a gyors reagálásért. Ettől függetlenül természetesen a volt elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt elleni merényletkísérlet után elindult annak az értékelése, hogy hogyan biztosítják a politikai rendezvényeket, illetve, hogy hibáztak-e a pennsylvaniai Butlerben tartott gyűlés szervezésekor és ha igen, kik mulasztottak.

Amerikai elnökválasztás - Támadás Trump ellen
 
 Rendőrők a támadás után a helyszínen. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
 

Egy ilyen gyűlésnél beszélhetünk közelbiztosításról és magának a területnek a biztosításáról. A felvételeken az látszik, hogy előbbi jól működött, a Trump közvetlen közelében lévők hatékonyan léptek. Azt viszont hibának tartom, hogy a távolabbi biztosítást nem szervezték meg alaposabban – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő a Reggeli gyorsban. Az a tény, hogy a merénylő fegyverrel el tudott helyezkedni 150 méterre a célszemélytől arról árulkodik, hogy nem mérték fel, nem fésülték át megfelelően a környéket. Hiba, hogy nem zártak le nagyobb területet – magyarázta Kis-Benedek.

Amerikai elnökválasztás - Támadás Trump ellen
 
 A színpad az első lövések után – a titkosszolgálat emberei védik a pulpitus mögé bújó Trumpot. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci  
 

Felelősségre vonásnak tehát jönni kell, ugyanakkor korai lenne megmondani, hogy ki miben hibázott – mondta a szakértő, hozzátéve, azt nehezen tudja elképzelni, hogy a titkosszolgálat a törvényileg előírt kötelességét ne teljesítette volna, más kérdés, hogy megfelelően tette-e. Ezt persze feltárják majd, alakul parlamenti vizsgálóbizottság is. Kérdés mennyire tudja majd elfogadni az eredményt a két politikai oldal, hiszen a felfokozott kampányhangulatban már mostanra rengeteg a politikailag motivált megszólalás – pedig épp ez, az egyre élesebb társadalmi megosztottság vezetett a merényletkísérlethez, az ehhez képest másodlagos, hogy hogyan volt biztosítva a helyszín – véli Kis-Benedek.

A szakértő arról is beszélt, pontosan melyik szervnek kell ellátnia az elnökjelöltek védelmét és, hogy mennyiben amerikai sajátosság a politikailag motivált merénylet. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Címlapi kép: MTI/AP/Evan Vucci 

Reggeli gyors/interjú Kis-Benedek Józseffel
2024. július 15., hétfő 6:50
Riporter: Szénási Sándor