„Zajlik
Megbeszéljük...

"Szinte eldönthetetlen az algériai bokszoló neme"

6/08/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Nemcsak jogilag, hanem biológiailag is nehéz eldönteni, megfelelő adatok nélkül egy ember biológiai nemét. Boldogkői Zsolt molekuláris genetikus magyarázta el a probléma összetettségét.

2024. augusztus 05. Megbeszéljük - részlet 24.08.05. Boldogkői Zsolt
10:30
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, heves vita alakult ki arról, hogy az olimpián indulhat-e a női bokszolók között az algériai Imane Helif, aki interszex embernek számít.

„Ez a kérdés elég nagy politikai vihart kavart, a jobb oldal azt mondja, »a férfi legyen férfi, a nő legyen nő«, a baloldal pedig inkább a tolerancia oldaláról közelíti meg a kérdést, a biológia azonban más problémakör. Úgy vettem észre, nem nagyon különítik el az interszexualitást a transzszexualitástól […] Az interszexualitás biológiai dolog, ami azt jelenti, hogy olyan emberről van szó, aki mindkét nem tulajdonságaival is rendelkezik egy időben” – mondta a témával kapcsolatban betelefonáló Boldogkői Zsolt a Megbeszéljük hétfői adásában. A molekuláris genetikus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára hozzátette, az algrériai sportoló estében nem lehet tudni, hogy pontosan miben nyilvánul meg interszexualitása. Azt is megjegyezte, hogy még abban az esetben sem biztos, hogy férfinak lehet definiálni, ha Y kromoszómával is rendelkezik, vagy a tesztoszteron szintje magas. Erről azonban nem publikáltak megfelelő adatokat.

Kifejtette, az úgy nevezett szexuális fejlődési zavar (DSD) összetett sok formában előforduló jelenség, ilyen lehet, amikor Y kromoszóma és magas tesztoszteron jelen van szervezetben, de azok a receptorok, amelyekhez a tesztoszteron csatlakozna, nem működnek megfelelően.

Paris Olympics Boxing
 
Paris Olympics Boxing
 
Párizs, 2024. augusztus 1. Az algériai Imane Helif (j), miután az olasz Angela Carini (b) feladta a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívótornája 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében vívott mérkőzést az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. Helifet a 2023-as világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárták.
Fotó: John Locher / MTI/AP/John Locher
 

Hangsúlyozta, a férfiak és nők szellemi képességei közt nincs, fizikai teljesítményükben azonban „óriási különbség lehet”. Ebben az esetében nagyon nehéz eldönteni, hova sorolják. Imane Helif nőként él, és aszerint nevelkedett. Egyéb információk nem állnak rendelkezésre. Arra azonban, hogy versenyezhet-e nőkkel együtt, nehezen lehet csak választ adni. „Ebben az esetben szinte eldönthetetlen” – mondta a műsorvezető, és Boldogkői egyetértett vele. Sporteseményeknél többnyire a kromoszómákat és a tesztoszteronszintet vizsgálják, azonban ennél csak több adat alapján lehet a biológiai nemet megállapítani.

Az esettel kapcsolatban kifejezte aggodalmát, hogy a politikai csatározások eszközévé válik mindkét oldalon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Boldogkői Zsolttal
2024.08.05., hétfő 17:10
Riporter: Bolgár György