„Klubrádió
Esti gyors

Tizenharmadik havi nyugdíjamból ingyenes BKV bérletet vennék – Selmeci János jegyzete

27/08/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

„Szerintem lesz majd ez az ország olyan ország, ahol rászorultsági alap nélkül osztogatott támogatásokkal nem lehet választást nyerni, sőt, megbukik az, aki a saját győzelme érdekében szórja a választók pénzét, sőt, lehet, hogy egyszer majd a jobban élő nyugdíjasoknak is fizetniük kell az utazásért, a plusz nyugdíjat pedig csak azok a kisnyugdíjasok kapnak, akiknek tényleg ételre meg gyógyszerre hiányzik a pénz. Lesz majd ez az ország olyan ország. De még nem olyan.”

2021. augusztus 27. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (20.08.27.)
02:24
00:00

Szembejött velem egy kormánypárti reklám, a Gyurcsány-korszak rémével és azzal ijesztgettek, hogy a baloldal újra elveszi majd a tizenharmadik havi nyugdíjat, amit egyébként még ők sem adtak vissza teljesen, és eszükbe sem volt visszaadni azokban a szép esztendőkben, amikor a gazdaság olyan dinamikusan növekedett, ők viszont még migránsozással nyerték a választásokat. Most meg aztán úgy adják vissza apránként, hogy valahogy pont a voksolás előtt érkezik majd egy nagyobb összeg, persze azon, akinek havi 50 ezer forint a nyugdíja, ez sem sokat segít, miközben az adófizetők a félmilliós nyugdíjak után is finanszírozzák a nem létező tizenharmadik hónapra jutó adagot, és ezzel együtt persze a regnáló kormány választási kampányát.

A tizenharmadik havi nyugdíj édestestvére az ingyenes utazás, ez Budapesten ezután a 14 alatti gyerekeknek is jár majd, bár nekik legalább tényleg nincs saját bevételük, mondjuk az elvileg a fővárosnak meg a BKV-nek sem nagyon van, mert a kormány, meg a járvány elvitte, ezért hitelt kell felvenniük, de utazási kedvezményre valahogy mégis futja majd, ez van ha, a főpolgármester éppen miniszterelnök-jelölt jelölt is. (Tegyük a tisztesség kedvéért hozzá, hogy a Fővárosi Önkormányzat számításai szerint az ingyen utazó gyerekek új fizető utasként megjelenő szülei majd kompenzálják a bevételkiesést)

Nem csak a politikusok, az ingyenes szolgáltatások is hasonlítanak egymásra, utóbbiak abban, hogy adófizetők kifizetik őket akkor is, ha azt mondják nekik, hogy ingyen volt, ha máshogy nem, akkor azzal, hogy a minőség lesz rosszabb, miközben egy csomó potenciális választó, akinek egyébként lenne pénze kifizetni a szolgáltatást, rövid távon tényleg spórol, és egy részük aztán a megfelelő politikusra szavaz, utóbbin kívül nem is jár jól ezzel senki. A tehetősebb nyugdíjasok 13. havi nyugdíját az olyan adófizetők is fizetik, akiknek jobban kellene a támogatás.

Szerintem lesz majd ez az ország olyan ország, ahol rászorultsági alap nélkül osztogatott támogatásokkal nem lehet választást nyerni, sőt, megbukik az, aki a saját győzelme érdekében szórja a választók pénzét, sőt, lehet, hogy egyszer majd a jobban élő nyugdíjasoknak is fizetniük kell az utazásért, a plusz nyugdíjat pedig csak azok a kisnyugdíjasok kapnak, akiknek tényleg ételre meg gyógyszerre hiányzik a pénz.

Lesz majd ez az ország olyan ország. De még nem olyan. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2021. augusztus 27-i, pénteki adásában hangzott el a szerző előadásában.