„Zajlik
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Viszlát, indián nyár!

15/09/2024 12:37

| Szerző: Klubrádió

Reggel már jól esik hosszú ujjúban meginni a kávét. De délutánra még erőre kap a Nap, és kicsit visszasimogatja bőrünkre a nyár emlékeit. Már nem folyik rólunk a víz minden mozdulatnál, és a perzselő nyári napok után ismét a szabadba vágyunk. Ez az időszak a koraősz, a vénasszonyok nyara, az indián nyár. De már nem sokáig.

2024. szeptember 11. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. szeptember 11., szerda 10:05)
90:55
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Régen, de vidéken, falvakban még manapság is többfelé nem vagy csak nagyon indokolt esetben fűtöttek a házakban. Az őszi hideg reggelek beköszöntét követően az idős asszonyok előszeretettel ültek ki napközben a ház előtti padra, élvezni a kellemesen melengető napsugarakat. Innen ered a vénasszonyok nyara elnevezés. Az indián nyár a koraőszi időszak angolszász elnevezése. Észak-Amerika keleti részéről ered, nagy valószínűséggel onnan, hogy az évszaknak ezen időszakában indultak nagy vadászatokra az amerikai őslakosok, és a természet is az indiánok viseletére jellemző színeket ölt ilyenkor. De akár indián nyárnak, akár vénasszonyok nyarának nevezzük, a kérdés ugyanaz, van-e még egyáltalán koraőszi időjárás, vagy a nyár kitolódik és innen megyünk majd át a télbe?

 
indián nyár, kép: pxhere.com
 

Az Ötös egyik vendége, Szabó Péter szerint erről az időszakról hamarosan le kell mondanunk. Az elmúlt ötven évben már két héttel kitolódott a nyár, amit a lehűlés időszaka követ, ezért a jövőben nem számíthatunk már arra, hogy a tartós lehűlés után visszatérnek majd a kellemesen meleg őszi napok.

Ha a lehető legjobb kibocsátás-csökkentési forgatókönyvet vesszük alapul, azaz 1,5-2 Celsius-fok környékén korlátozzuk a globális felmelegedést, akkor hozzávetőleg a jelenlegi állapot maradhat meg a nyári és indián nyári napok számát tekintve. A pesszimista forgatókönyv szerint, – vagyis hogy nem kezdünk érdemi kibocsátás-csökkentésbe a század végéig – a tartós őszi lehűlés október végére tolódik ki. Ennek akár még örülhetnénk is, hiszen megeshet, hogy novemberig nem is kell majd fűtenünk. A probléma az, hogy a melegedés nemcsak az őszt érinti, hanem az összes többi évszakot is, ez pedig következményekkel jár mindannyiunk életére.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: PxHere.com

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. szeptember 11., szerda 10:05