„Zajlik
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Szorongás, ami megnehezíti a gyerekek hétköznapjait – Nehéz az iskolatáska

8/09/2024 16:17

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Becsöngettek. Az iskolacsengő hangáról márpedig mindannyiunknak vannak emlékei. Kinek rosszak, kinek jók. Az újrakezdés, a visszarázódás időszaka ez egy olyan helyzetben, amikor nem könnyű sem tanárnak, sem diáknak, sem iskoláskorú gyerek szülőjének lenni.

2024. szeptember 04. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. szeptember 04., szerda 10:05)
96:00
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Az iskolatáska pedig tényleg nehéz. Nem csak amiatt a rengeteg tanszer miatt, amit már kisiskolás koruktól kezdve a hátukon kell cipelniük az állami iskolába járó gyerekeknek. Hanem azok miatt a követelmények miatt, amit az oktatási rendszer megkövetel a diákoktól, a tanároktól és közvetve a szülőktől is. A követelmény persze csak az egyik kihívás. A megfelelési –és teljesítménykényszer szintén nehezítő tényezők. Dr. Somodi Lilla, az Anna Fejlesztőközpont vezetője elmondta, hogy a szorongást, ami megnehezíti a gyerekek hétköznapjait ugyanúgy hozhatják a diákok otthonról, ahogy az iskolából is.

A szerdai Ötös vendégei többek között abban is segítettek a hallgatóknak, hogy a felnőttek hogyan oldhatják a gyerekekben az iskolai feszültséget. Ebben nagy segítség lenne, ha már az óvodákban is elérhető lenne pszichológus és fejlesztőpedagógus, aki kellőképpen fel tudja készíteni a gyerekeket az iskolában várható kihívásokra. Bár szükség volna rájuk, az állami oktatási intézményekben egyre fogy a gyerekek lelki és testi fejlődését támogató szakemberek száma. És hogy mit tehetünk szülőként, hogy könnyítsünk a gyerekek helyzetén? Erről mesélt két rutinos óvoda – és iskolakezdő szülő, Balla Eszter és Tenki Réka színésznő.

 
 Forrás: Klubrádió
 

 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. június 26., szerda 10:00
Szerkesztő: Kerekes Bori