„Zajlik
A lényeg

Alkatrészhiány miatt áll a mellrákszűrés az Uzsokiban

28/10/2021 08:41

| Szerző: Klubrádió

Legalább július óta nem lehet időpontot foglalni mammográfiás szűrésre a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban. 

A Szabad Európa közölte olvasója beszámolóját, aki elmesélte, hogyan sikerült végül nem állami intézményben, mégis tb-támogatással megoldania a mellrákszűrést.

Végül a nő háziorvosa tanácsolta, hogy próbálkozzon máshol is. Először az Országos Onkológiai Intézetben próbálkozott, de ott azt közölték, hogy ott csak a kerületieket tudják fogadni. Azt mondták neki, hogy próbálkozzon a szűréseket országos szinten rendező népegészségügyi központnál.

Hosszas próbálkozás után sikerült elérnie az egykori ÁNTSZ-t, ahol azt a választ kapta, hogy nincs alternatíva, ha rossz a gép, nincs ellátás, várnia kell, majd ha lesz alkatrész, mehet szűrésre.

Ő viszont nem akart újabb heteket, hónapokat várni, ekkor javasolta a körzeti orvosa a Mamma Zrt.-t, amely bizonyos kerületekből fogad nőket szűrésre tb-alapon is. Itt már sikerrel járt zuglói olvasónk, és az említett Facebook-fórumon is többen jelezték, hogy ez lett a megoldás.

Sajtótájékoztató a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai é
 
Mammográf/illusztráció
Fotó: Kovács Attila/MTI
 

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy felismeréskor az esetek húsz százalékánál már áttét is van. Az emlőrák minden tizedik nőt és minden századik férfit érinti Magyarországon.

A Szabad Európa hetekkel ezelőtt megkereste az Uzsoki Utcai Kórházat és a népegészségügyi központot is, de nem kaptak választ. Megkeresték a magánszolgáltatást nyújtó Mamma Zrt.-t is, ahonnan hivatalos választ nem kaptak, a vállalat egy név nélkül nyilatkozó munkatársa azonban elmondta, náluk is négy hónap a várakozási idő, mert „mindenkit hozzánk küldenek, a János kórházból és a III. kerületből is, mert ők is csak a kerületieket látják el”. Ha valaki most bejelentkezne, csak januárra kaphatna időpontot – áll a 444 összefoglalójában.