„Zajlik
A lényeg

Az öregedés titkát keresik az űrben

20/12/2021 19:32

| Szerző: Klubrádió

Izomsejteket lő fel a SpaceX, hogy megvizsgálják, hogyan öregednek az emberi izomsejtek és miért. A sejteket különféle módon összehúzódásra ingerlik majd.

A MicroAge elnevezésű tanulmány egyik kísérleteként emberi izomsejteket küld a Nemzetközi űrállomásra (ISS) a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat a Falcon 9-es hordozórakéta fedélzetén – írja a SkyNews. A rakétát kedden lövik fel a floridai Kennedy űrrepülőtérről.

A kutatás célja, hogy kiderüljön hogyan élhetnek hosszabb, egészségesebb életet az emberek. Az űrbe küldött sejteken azt vizsgálják majd, hogyan öregednek az emberi izomsejtek és miért. Az űrutazásra küldött, rizsszem méretű sejteket elektromosan stimulálják majd, hogy összehúzódásokat idézzenek elő bennük. A kutatók arra kíváncsiak, hogy a gravitáció hatásai nélkül milyen változások mennek végbe a sejtekben – foglalta össze a Telex.

Az izomsejtek a kor előrehaladtával veszítenek tömegükből és erejükből, ami korlátozhatja az embert a mindennapi tevékenységében, megnő az elesésé kockázata és a sérülésekből is hosszabb időbe telik a felépülés.