„Köszönjük,
A lényeg

Brit exit poll: hatalmas munkáspárti győzelem jöhet, nagyot buknak a toryk

4/07/2024 23:22

| Szerző: Klubrádió

A brit választások első exit polljai szerint Keir Starmer 410 képviselővel vezetheti a munkáspárti többséget a 650 tagú brit alsóházban. A Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt csupán 131 képviselőre számíthat.

A Konzervatív Párt frakciója 365-ről csökkenhet alig több, mint a harmadára – ez messze a legrosszabb eredmény a párt modern történetében.

A Munkáspárt ahhoz hasonló nagyságrendű sikert arathat, mint tette Tony Blair vezetésével 1997-ben. Akkor 179 képviselőnyi többséget szereztek, most 170-et jósolnak nekik. Keir Starmer pedig mindössze a negyedik Labour-vezető lesz, aki ellenzékből kormányzásba viszi a Munkáspártot.

Az Ed Davey vezette Liberális Demokraták a nevető harmadikjai a Rishi Sunak által váratlanul összehívott választásnak: a 2019-ben megválasztott 11-ről 61-re nőhet a képviselőik száma Westminsterben. A Nigel Farage vezette szélsőjobboldali Reform UK (korábban UKIP, illetve Brexit Párt) 13 képviselőt szerezhet, azt egyelőre nem tudni, Farage egy lesz-e közülük.