„Ki
A lényeg

Budapest: minden negyedik orosz metrókocsi üzemképtelen

13/02/2023 07:37

A Budapestre szállított "felújított" orosz metrókocsik közül jelenleg minden negyedik üzemképtelen, írja a Népszava. Ezek azok a metrókocsik, amiket Budapestről felújítani vittek Oroszországba, de aztán felújítás helyett "újakat" szállítottak vissza, amiről az akkori főpolgármester, Tarlós István csak annyit mondott, hogy "úgy tűnik, a kákán is csomót keresnek egyesek, hát már az is baj, ha - tételezzük fel - jobb metrót kapunk a pénzünkért, mint számítottunk rá?"

Sajtótájékoztató a felújított metrószerelvényekről
 
3-as metró a járműtelepen
 
Budapest, 2020. január 22. A 3-as metró felújított szerelvényei a BKV Kőér utcai járműtelepén, ahol sajtótájékoztatót tartott a kocsik műszaki állapotáról Héri József, a BKV Metró Üzemigazgatóságának vezetője 2020. január 22-én. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

 

Nos, úgy tűnik, alig hat év alatt a kákán a csomó a következőképpen néz ki: az orosz Metrowagonmash (MWM) által meglehetősen rossz minőségben újragyártott metrókocsik közül egyre többet kell időlegesen kivonni a forgalomból, ami miatt kérdéses, hogy lesz-e elég szerelvény a teljes vonal kiszolgálására, ha elkészül a 3-as metróvonal felújítása.

"Jelenleg a 37 felújított orosz metrószerelvényből 9 nem üzemképes" – ismerte el a BKV, de a cég szerint ettől még „a megfelelő számú szerelvényt forgalomba tudják állítani”.