„Ki
A lényeg

Címzetes egyetemi tanár lett Matolcsy Kecskeméten

20/01/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken átvette a kecskeméti Neumann János Egyetemtől a címzetes egyetemi tanári címet.

Az egyetem azzal indokolta az elismerést, hogy Matolcsy György elévülhetetlen érdemeket szerzett az intézmény fejlesztésében és gyarapításában, alapítása is az ő kezdeményezéséhez köthető – írták. A jegybank elnöke a közlemény szerint már a 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége.

Közölték: Matolcsy Györgynek köszönhető az MNB és az intézmény közötti duális együttműködés is, amely a korszerű közgazdasági képzés elősegítését, az oktatásfejlesztést, a képzési kínálat szélesítését, versenyek és konferenciák szervezését, valamint a tudományos kutatói munka sokoldalú támogatását támogatja. Eddig több mint 80 duális hallgató végezte gyakorlatát a jegybanknál és leányvállalatainál, ösztöndíj- és tehetségprogramjában pedig csaknem 120 hallgató vehetett részt – tették hozzá.

A 444.hu megjegyzi, hogy a jegybankelnök családja anyai ágon Kecskeméthez kötődik, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester például Matolcsy másod-unokatestvérének, Szemerey Szabolcsnak a felesége.

A korábbi kecskeméti és szolnoki főiskolákat az összevonásuk után egy évig épp úgy Pallas Athénénak hívták, mint a jegybank alapítványait (amelyek egyébként az egyetem campusainak építését is finanszírozták). A most már Neumann Jánosról elnevezett intézmény, illetve jogelődje 2014 óta van szoros szakmai együttműködésben is az MNB-vel. Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke pedig az a Csizmadia Norbert, aki előbb államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB-ben három évig, 2016-ig gazdaságstratégiai és tervezési ügyvezető igazgató volt. Most tehát az általa kuratóriumi elnökként vezetett egyetemen kapott címzetes egyetemi tanári állást Matolcsy György.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)