„Zajlik
A lényeg

Csak papíron ott tanuló mongol diákok után is vett fel támogatást egy egyházi iskola

14/12/2021 09:47

| Szerző: Klubrádió

Vizsgálódik több hatóság is egy budapesti egyházi fenntartású szakgimnáziumban, ahova több mongol diák is járt a koronavírus-járvány kezdetéig. A diákok ugyan hazautaztak, papíron mégis a rendszerben maradtak, még osztályzatokat és év végi értékelést is kaptak. Több millió forint normatív támogatást vehettek fel jogtalanul.

Az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium szerint csak a tanulói jogviszonnyal rendelkezők után, a jogszabályok által meghatározott feltételek szerint igényeltek támogatást – írja a 24.hu.

Fotó: Facebook

Az adóhatóság, a kormányhivatal és az államkincstár sem így gondolja, vizsgálatot indítottak az iskola ellen. Legalább másfél tucat mongol diák járt az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumba, akik a koronavírus-járvány tavaly tavaszi kirobbanása után, a 2019-2020-as tanév végén hazatértek, és közülük csak négy mongol diák tért vissza az iskolába idén ősszel.

Egy feljelentés szerint így akár több millió forint normatív támogatást vehettek fel jogtalanul. Az egyházi intézményekbe járó diákok után az állam körülbelül 200 ezer forint normatív támogatást ad fejenként (a nem egyházi iskolákban csak 55 ezret).

A 24.hu birtokába jutott papírok szerint a mongol gyerekek magyarországi gondviselője 2020. szeptember elején kérte, hogy szüntessék meg tanulói jogviszonyukat, ennek ellenére az iskola csak idén júliusban törölte őket a tanulói névsorból, folyamatosan kapták az osztályzatokat és értékeléseket, mintha továbbra is oda jártak volna, sőt még év végi bizonyítványt is kiállították számukra. 

A laphoz eljutott belső levelezések mindezt megerősítik: "A mongol diákok helyzete ebben a tanévben is rendkívül nehéz volt. Sajnos egyik diák sem tudott Magyarországra utazni, mivel a járványhelyzet nem tette lehetővé. Ennek ellenére négy diák próbálta teljesíteni a lehetőségekhez képest a tanév követelményeit” – írta az iskola vezetése a tanári karnak 2021 májusában. "Azok a mongol diákok, akik virtuálisan látogatták az órákat, és esetleg tudtatok évközi jegyeket beírni: az éves teljesítményük alapján kerülnek osztályzásra, és le kell zárni őket a tudásuknak megfelelő év végi osztályzattal. Azok a diákok, akik nem látogatták az órákat, és nem adtak be feladatokat: természetesen elégtelen osztályzatot kapnak az év végi értékeléshez” – adta utasításba az egyik vezető. "Tehát év végén minden mongol diáknak adjunk jegyet. Lehetőleg legyen a távol maradt mongol gyerekeknek is évközi jegye, mikor elmulasztottak a távoktatásban részt venni, hiszen kaphattak egyest az el nem készített feladatokra" – összegezte egy másik vezető a tanévzárás teendőit.

Az ügyben nyomozás indult költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – írja a portál.