„Ki
A lényeg

Esős, de valóban történelmi volt a párizsi olimpia megnyitója

26/07/2024 20:11

| Szerző: Klubrádió

A XXXIII. nyári olimpia megnyitóját a történelem során először nem stadionban rendezik meg, hanem Párizs közepén, a Szajnán.

Párizs 2024 - Megnyitóünnepség
Nézők várják esőben a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségének kezdetét a Szajna partján felállított tribünökön 2024. július 26-án. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
 

Felhős, esőre álló időben kezdődött a párizsi olimpia megnyitója, melynek érdekessége, hogy a játékok történetében először nem stadionban, hanem a Szajna folyón hajón vonulnak fel a resztvevő országok sportolói. A tempó ennek megfelelően gyorsabb. A part mentén a dekoráció fő színe a rózsaszín dominált. A francia főváros 1900 es 1924 után harmadszor rendezi meg a játékokat.

A hagyományokhoz híven Görögország volt az első, majd a szokásoknak megfelelően abc-sorrendben érkeztek az egyes országok delegációi.

A felvonulást időről időre műsorelemekkel szakították meg, a francia előadók közt Lady Gaga énekelt franciául.

Időről időre feltűnt a videón egy (vagy több egyforma ruhába öltözött) álarcos figura a lánggal, aki Párizs jellegzetes épületeinél parkourozott.

Honduras, Hongkong és Magyarország sportolói egy hajón érkeztek. A magyar zászlót Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó tartotta.

Kiemelt kép: MTI/AP/Thibault Camus