„Ki
A lényeg

Kiderült, miért tiltották ki Ukrajnából a KDNP-s képviselőt

23/09/2021 21:12

| Szerző: Klubrádió

Azért tiltották ki három évre Ukrajnából Nacsa Lőrincet, mert az illetékes ukrán hatóság szerint 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba: külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat – idézte a döntés lényegét az Index, az Infopost nevű ukrán portál oldalán megjelentekre hivatkozva.

Ahogy szerdán mi is beszámoltunk róla, a határon az ukrán hatóság közölte a KDNP-s Nacsa Lőrinccel, hogy, egy korábbi döntés alapján három évre kitiltották a szomszédos országból.

Ahogy az Index írja, az infopost ukrán portál kérdésére az illetékes hatóságok elmondták: azért sújtották három év kitiltással a magyar országgyűlési képviselőt, mert 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba, külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat.

Érdekes, hogy ebben az időben Nacsa Lőrinc nem járt Kárpátalján, viszont saját Facebook-oldalán olyan videót tett közzé, amelyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szervezet mellett foglalt állást. „Hajrá Kárpátalja! Hajrá KMKSZ!” – zárta akkori üzenetét a magyar képviselő.

A kereszténydemokraták frakcióvezetője kárpátaljai településekre vitt volna adományokat szerdán, amikor tájékoztatták a kitiltásról. 

A képviselő az esetről úgy fogalmazott: „szomorúnak tartja, hogy az együttműködés keresése helyett ilyen eszközökhöz folyamodik Ukrajna, hiszen ez nem járul hozzá a vitás kérdések rendezéséhez. A magyar közösség érdekében továbbra is a megegyezésben és a jószomszédi viszonyban vagyunk érdekeltek, de ehhez mindkét félre szükség van.” Hozzátette, hogy az adományokat ettől függetlenül sikerült eljuttatni Kárpátaljára.

A portál hozzáteszi: korábban hasonló indokkal tiltották ki Ukrajnából Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost. Az ukrán hatóságok nehezményezték azt is, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is videóban biztatta a kárpátaljai szavazókat, hogy a KMKSZ-re voksoljanak.