„Ki
A lényeg

Kocsis István kiszabadult a VIP-börtönből, ahonnan korábban is ki-kijárt kormány-összejövetelekre

20/11/2023 07:10

| Szerző: Kubrádió

Bő három év után szabadult a börtönből Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója, akit 2019-ben hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ítélt öt évre a bíróság – értesült a 24.hu.

A Kúria 2019 novemberében ítélte el jogerősen Kocsist. A volt MVM-vezérigazgató öt év letöltendő börtönbüntetést kapott, így legkorábban büntetése kétharmada, vagyis 3 év 4 hónap letöltése után szabadulhatott.

A volt vezérigazgatót és társait azzal vádolták meg, hogy 2006 és 2008 között leginkább offshore cégekkel kötött kamuszerződések révén cirka 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve a cégcsoportba tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek.

Kocsisnak 2020 márciusában kellett börtönbe vonulnia. Ugyanakkor a 2019. novemberi bírósági döntés után, decemberben a leányfalui villájából egy 33 négyzetméteres kecskeméti panellakásába költözött, amit a fia vásárolt abban a hónapban. A lakcímváltás célja az lehetett, hogy

Kocsis így nagyobb eséllyel kerülhetett a város „VIP-börtönébe”.

Tanúként hallgatták meg a volt MVM-vezért Kiss Ernő perébe
 
Kocsis István 2015-ben, mint tanú.MTI Fotó: Soós Lajos

A szabadságvesztés helyszíne ugyanis lehetőség szerint az elítélt lakcíméhez legközelebb eső bv-intézet. 

Börtönbüntetése idején egyébként Kocsis István kormányzati találkozókon is részt vett, a Direkt36 írása szerint több szűk körű, nukleáris témájú találkozón is megjelent tavaly. 

A VIP-börtönként emlegetett, „parkettásnak” nevezett börtön az 1990-es évek óta működik. Az alig több mint 50 fős bv-intézet a kényelmi szolgáltatásai – saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, teniszpálya – miatt vált népszerűvé a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt üzletemberek között, és politikusok is megfordultak már a fegyintézetben, ott töltötte büntetését a volt fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi "Voldemort" Roland is, akinek a kedvéért még egy könyvtárosi állást is kreáltak.