„Zajlik
A lényeg

Költözzön Eperjesre, kap egymilliót

7/10/2024 11:59

| Szerző: Klubrádió

Egymillió forintot ad a beköltöző fiataloknak Eperjes önkormányzata. A Csongrád megyei település népessége húsz év alatt 40 százalékkal csökkent. Az önkormányzat költségvetésében erre a programra négy-öt millió forint van, így évente 4-5 családdal bővülhet a település, ahol már 3-5 millió forintért is lehet házat vásárolni.

A Délemagyar azt írja, a pénzért cserébe azt kérik, hogy aki odaköltözik legyen erkölcsi bizonyítványa, legyen még 45. év alatt, házasságban, élettársi kapcsolatban éljen.  De befogadják a gyermeküket egyedül nevelőket is. Emellett legyenek magyar állampolgárok és legyen bejelentett munkahelyük is. A beköltözőknek vállalniuk kell, hogy tíz évig a faluban fognak lakni, ha korábban költöznének el, akkor kamatokkal együtt kell visszafizetniük a támogatás összegét. Az összeget helyben lakó fiatalok és máshonnan érkezők is kérhetik házvásárlásra, új ház építésére, telekvásárlásra vagy felújításra.

A megyei napilap cikke szerint  a 2001-es népszámlálás szerint még 665 lakója volt a településnek, 2022-ben már csak 380-at rögzítettek, igaz, helyben ennél többről tudnak: a lapnak Kabai Mátyás polgármester azt mondta, hogy jelenleg 420-an élnek a községben. Az 1495-1566 között a nyulak-szigeti apácák birtokába tartozó település, mint a magyar falvak egy jelentős része, az elöregedéssel küzd: a 14 év alattiak száma mindössze 38, ezért szeretnének fiatalokat beköltöztetni.