„Ki
A lényeg

Megrongálták a francia gyorsvasút hálózatát az olimpia megnyitója előtt

26/07/2024 10:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Éjszaka három helyen gyújtottak tüzet a Párizstól nyugatra, északra és keletre közlekedő TGV-vonalakon. Közben péntek estére a megnyitóra több mint 300 ezer nézőt várnak a városba.

Néhány órával a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt a francia vasúttársaság, az SNCF közölte, hogy három helyen gyújtogattak a gyorsvasút vonalhálózatán, a cél nyilvánvalóan a létesítmények megrongálása volt – számolt be a BBC.

Több nagysebességű TGV-vonal is érintett Párizstól nyugatra, északra és keletre, és sorok alakultak ki a Montparnasse állomáson, amely a fővárostól nyugatra fekvő célállomásokat szolgálja ki.

Számos vonatot töröltek, és az SNCF arra figyelmeztetett, hogy ez a helyzet fennmaradhat egy ideig, a javítási munkák minimum az egész hétvégén tartanak majd.

TGV Franciaország
 

Közben péntek este tartják az olimpia nyitóünnepségét Párizsban, több mint 300 000 nézőt várnak.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter határozottan elítélte a bűncselekményeket, amelyek szerinte befolyásolhatják az emberek nyaralási terveit. Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter megdöbbentőnek nevezte a támadásokat, hozzátéve, hogy jelenleg vizsgálják a lakosságra és az olimpiai sportolókra gyakorolt hatásokat.

Egy, a nyomozáshoz közel álló forrás az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a támadás „szabotázscselekmény” volt. Úgy tűnik, összehangolt vandalizmusról van szó.