„Zajlik
A lényeg

Nem fizeti a megítélt támogatásokat az állami bank

20/12/2021 07:44

| Szerző: Klubrádió

Az államháztartási hiány katasztrofális helyzete miatt a kormány úgy döntött, hogy elhalasztja a nagyobb beruházásokat. A Népszava szerint bár a Magyar Fejlesztési Bank az MTI-n keresztül arról tájékoztatott, hogy továbbra is „zavartalanul folyik az uniós forrású hitelek kifizetése”, illetve „az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan, fennakadás nélkül történik, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez”, de ez nem igaz.

Az LMP demonstrációja az online pénztárgépek bevezetéséne
 
Az LMP demonstrációja az online pénztárgépek bevezetéséne
 
Budapest, 2013. augusztus 7. Száraz Dorka kisvállalkozó beszél az LMP online pénztárgépek bevezetésének módja ellen tartott demonstrációján a Nemzetgazdasági Minisztérium fővárosi épülete előtt 2013. augusztus 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

A lap szerint "több cég is jelezte, hogy a hír nem igaz, ugyanis ők is úgy tapasztalták, hogy az elmúlt napokban megítélt kifizetéseket állított le az MFB". A bank mindenkinek szabványlevelet küldött: „Tisztelt Végső Kedvezményezett! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló 1888/2021. (XII. 9.) Korm. határozat és a vonatkozó költségvetési fejezetet irányító minisztérium döntése alapján az MFB Zrt.-n és a Közvetítőn kívül álló okból a kölcsönszerződés alapján esedékes folyósítás(ok) teljesítésére jelenleg nincs lehetőség. Az akadály megszűnését követően a Közvetítő haladéktalanul intézkedik a folyósítás(ok) teljesítése érdekében. Kérjük szíves megértésüket és türelmüket!”

Olyanok estek így el a már remélt támogatástól, akik hónapok óta várják az újraindítási gyorskölcsönt, "amire nagyon nagy szüksége lenne a túléléshez". Hadházy Ákost idézi a lap, aki szerint a "hazug és cinikus kormány néhány napja azt hazudta, hogy 350 milliárdot spórol azzal, hogy elhalasztja a beruházásokat, csak azt felejtette el mondani, hogy nem a saját eszement beruházásait állítja le, hanem a kisvállalkozókét".