„Zajlik
A lényeg

Orbán szerint amit Zelenszkij felvázolt a győzelmi tervéből, az több mint rémisztő

17/10/2024 14:49

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktorra szerinte három nagy csata vár a csütörtöki EU-csúcson.

A kormányfő elsőként arról írt Facebook-posztjában, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatja a győzelmi tervét.

"Amit tegnap felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő. Én azok közé tartozom, akik azt sürgetik, hogy az Európai Unió változtassa meg a mostani stratégiáját. Rosszul megszervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért a Bizottság elnök asszonyát terheli elsősorban a felelősség. Elveszítjük ezt a háborút, tehát a stratégia nem működik. Változtatni kell!" – fogalmazott a miniszterelnök Ursula von der Leyennek üzenve.

Megismételte, szerinte ez nem azt jelenti, hogy még több háború, még több veszélyes fegyver, és nagy hatótávolságú fegyverek kellenek, hanem azt, hogy „a háborús stratégia helyett béke stratégiára kell váltanunk. Tűzszünet kell és béketárgyalások!” ”Én ma is azt fogom sürgetni, hogy a németek kancellárja, a franciák elnöke az egész Európai Unió nevében minél hamarabb kezdjen tárgyalni az oroszokkal, hogy kiutat találjunk ebből a helyzetből” – jelezte.

A második pont a „migrációs csata” Orbán szerint. „Többen meg akarjuk változtatni a migrációs szabályokat. Magyarországot azért büntetik, mert megvédi az Unió határait. Ez elfogadhatatlan. Szerencsére egyre több ország ismeri el, hogy migrációs krízis van, változtatni kell” – vélekedett.

Majd úgy folytatta, „lesz egy harmadik, délutáni csata, ahol el akarják fogadtatni azokat a gazdasági intézkedéseket, amik földre vinnék a magyar családokat.”

„Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése, ezeket követelik Magyarországtól a bürokraták. Ezt én vissza fogom utasítani, és meg fogom védeni az új gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit” – zárta posztját Orbán.