„Zajlik
A lényeg

Lekapcsolták Törökország egyik utolsó szabad rádióját

17/10/2024 16:35

| Szerző: Kemény Dániel/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Nem kellenek a szabad hangok: az egyik utolsó szabadrádió is befejezte műsorkészítését Törökországban, miután az ország médiatanácsa, az RTÜK megvonta a médium sugárzási engedélyét, így nem használhatják tovább 30 éves frekvenciájukat.

2024. október 17. A lényeg - 24.10.17. Açık Radyo
02:15
00:00

"Az Açık Radyo műsorának most vége. A nyitottság viszont a világ hangjaira, színeire és rezgéseire, megmarad" – így, a rádió jelmondatát idézve búcsúzott a hallgatóktól az Açık Radyo (magyarul: Nyílt, vagy Nyitott Rádió) vezetője a minap, miután a török médiahatóság, az RTÜK nemrég visszavonta a 30 éve működő közösségi rádió sugárzási engedélyét. Ömer Madra, a búcsút követő sajtótájékoztatón közölte: Az Açık Radyo "földfelszíni műsorszórási engedélyének" törlése határozottan a közvélemény elhallgattatásának kísérlete. A történelemben így fogunk emlékezni ezekre a napokra.

Az utolsó beszélő, török szabadrádiónak is nevezett adó most közvetlenül 30. évfordulója előtt kénytelen elhagyni az isztambuli étert. Saját közlésük szerint műsoraikat mintegy 1500 önkéntes bevonásával készítették, és javarészt közszolgálati- jellegű adásaikban eddig mintegy 26.000 vendég fordult meg a világ minden tájáról. A rádió emellett rendszeres, független híradásokkal jelentkezett Törökország politikai, kulturális, művészeti és irodalmi életéről. Ömer Madra a sajtótájékoztatón azt mondta: Most arra kérjük hallgatóinkat, támogatóinkat és a közvéleményt, hogy ismét emeljék fel szavukat, és kérjük, hogy álljanak ki minden eddiginél hangosabban az Açık Radyo, a szabad sugárzás és a szabad újságírás mellett.

Az FM sugárzás lekapcsolásával egyidőben elhalkult a független adó online adása is. A rádió vezetése és a műsorkészítők mégis átmeneti leállásként tekintenek a jelenlegi helyzetre. Bár a rádió ellen számos jogi eljárás is folyik, a médium ezeket sorra megtámadta, illetve kérte az engedély visszavonásáról szóló határozat és a végrehajtások felfüggesztését is. A rádió munkatársai a minap közös kiálláson közölték – akár valamilyen más engedély igénylésével – de szeretnék, hogy az Açık Radyo ismét megszólaljon.

Nemrég az Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ petícióban kérte a török hatóságokat, hogy vonják vissza a frekvenciaengedély megszüntetésére irányuló eljárást.