„Köszönjük
A lényeg

Vucsics szerint november végén átadhatják a Budapest-Belgrád vasútvonalat

28/10/2024 16:02

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Alekszandar Vucsics és Sulyok Tamás magyar köztársasági elnök találkozóján a szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal átadását november 24-re tervezik.

"A nehéz közös múlt után a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak" – jelentette ki Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök hétfőn, miután Belgrádban találkozott Sulyok Tamás magyar államfővel.

Vucsics közös sajtótájékoztatójukon köszönetet mondott a korábbi magyar államfőnek, valamint Orbán Viktornak is, amiért „mindig a jóbaráti kapcsolatok kiépítésére törekedtek Szerbiával”. Azt mondta, „Szerbia Magyarországot nemcsak politikai stratégiai partnernek tartja, hanem őszinte barátjának is”.

Külön köszönetet ért, hogy Magyarország támogatja országa európai integrációját. Arról beszélt, hogy „12 évvel ezelőtt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom 768 millió euró volt, míg tavaly már elérte a 3,1 milliárd eurót, így Magyarország a tizenkettedik helyről a negyedik helyre került Szerbia legfőbb külkereskedelmi partnereinek listáján”. Vucsics hálálkodott egy sort a stratégiai projektekért, például a Budapest–Belgrád vasútvonalért, ennek átadását, mint kiderült, november 24-re tervezik. Mint mondta, abban reménykedik, hogy még a vasút átadása előtt alá tudják írni a magyar–szerb–észak-macedón–görög vasútvonal kiépítésére vonatkozó nemzetközi megállapodást, és ezzel Budapesten keresztül Csehországgal, Lengyelországgal és Ausztriával is megszületik az összeköttetés.

(via hvg.hu)