„Támogassa
Publicisztika
Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Testvéri vizit – Szénási Sándor jegyzete

A lebírhatatlan kíváncsiság és határt nem ismerő kukkolásvágy ma is jellemzi az oroszokat, nincs ebben semmi rossz, az SZVR, az FSZB, a GRU számára a magyar politika titkai közötti matatás csak olyan, mint a beszabadulás a moszkvai GUM áruház gyerekosztályára.

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Egy merénylet és a felelősség – Selmeci János jegyzete

Említsük meg itt a baloldali háborúpártizó miniszterelnököt, akinek még a politikai szövetségesét (barátját) ért szörnyű támadás után sem jutott eszébe, hogy neki az országával is, nem csak a pártjával van dolga, és tisztelet persze azoknak, akik az emberség, az összetartás hangján szólaltak meg, és gondolkozzon el picit mindenki, aki akár egy pillanatig bárkinek a halálát kívánta.

Élőkép – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Élőkép – Józsa Márta jegyzete

Mintha kiment volna mifelénk az élőkép a divatból, elmosta a rendszerváltás, vagy a korszellem, ki tudja. Bár a stadionok világa mintha még őrizné a tömegkultúra e nagy találmányát. Amelyet nagyon sokan állítanak elő sok-sok monoton gyakorlással, kevesek kedvéért.

Vetemedés – Dési János jegyzete
Publicisztika

Vetemedés – Dési János jegyzete

Egy minisztériumi dolgozót kirúgtak, mert megosztott egy mémet, egy fotómontázst, amely Nagy Márton minisztert (ár)sapkában ábrázolja. A mi kis házi használatú III. Richárdocskánk, a Nagy Vidnyánszky szintén nem vetemedne, arra, hogy elhallgattasson bárkit, éppen csak kicsúszott a száján, amikor az ország egyik vezető művészét penderítette ki a homokozójából, hogy tíz évig tűrte, hallgatta, Udvaros Dorottya miket mond.

Mi volt idén a legdurvább? – Kárpáti Iván jegyzete

19/12/2023 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván

A rendszerváltást követő évek óta nem volt ennyire vad pénzromlás Magyarországon.

2023. december 19. Esti gyors-részlet (2023.12.19. Kárpáti Iván jegyzete)
01:48
00:00
Ideje van visszatekinteni az évre. Mi volt a legdurvább? Szerintem az a pusztítás, amit az infláció hagyott maga után. Helyesbítek: amit eddig pusztított, mert még papíron sincs vége.

A rendszerváltást követő évek óta nem volt ennyire vad pénzromlás Magyarországon. Senki nem úszhatta meg, akinek volt megtakarítása, az sirathat több évnyi gyarapodást, akinek nem volt, az meg nézhetett maga elé a boltban, az árakat már nem volt miért.

Elkerülhető lett volna? Nem, ezt nem lehetett megúszni, már a covid előtt elindultak felfelé az árak, de még csak csöndesen. Aztán a világszerte beindult pénzosztás, amivel a járvány miatti lezárások okozta gazdasági sokkot próbálták kezelni, kiengedve a szellemet a palackból. Mindezt nálunk tovább pörgette, hogy a jegybank és a kormány akkor is fűtötte a magyar gazdaságot, amikor nem kellett volna segítség. Egy ponton Orbán Viktor bevezette a részleges tervgazdaságot, szabályozott árakkal. Ez úgy működött, mint a tankönyvekben, először áruhiányt okozott – emlékszünk még a benzinvadászatra? –, aztán tartósította a magas árakat, sokkal lassabban tudott levonulni az inflációs ár idén, mint bárhol Európában, ráadásul jóval magasabb szintről.

Orbán kiadta a jelszót, 10 százalék alá kell vinni év végére az inflációt. Azt is parancsba adhatta volna, hogy holnap jöjjön fel a nap, micsoda siker lett volna az is. A piac ugyanis korrigálta magát, követtük a trendet, ezt csak elcseszni lehet állami okosságokkal. De a baj már megtörtént, belátható időn belül nem térnek vissza a boldog idők, az egykori árak, legfeljebb lassabb lesz a tempó. Arról már nem is beszélve, hogy ez is csak úgy sikerül, hogy véleményes a KSH módszertana.

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. december 19-i Esti gyorsban hangzott el.