„Köszönjük,
Publicisztika
A barna ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

A barna ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete

Ehelyett a szomorú valóság: kénytelen a nagyok asztaláról lesöpört morzsák, a padlón összegyűlt politikai hulladék között szemezgetni, amikor új koalíciót próbál összekovácsolni. Neki szinte mindegy, hogy kire vagy kikre építi új, meglehetősen vékonyka hatalmi bázisát. Lehetnek köztük akár neo- vagy kripto-nácik, barna- és feketeingesek, a német újfasiszta alternatívától kezdve az osztrák, a szlovák és az olasz nacionalisták, a lényeg, hogy szóba álljanak vele.

A fáradtak – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A fáradtak – Szénási Sándor jegyzete

Putyin világossá tette, hogy másképp nem tárgyal, és miért is tárgyalna, látván a kókadt európai közvéleményt, de főleg azt, hogy míg ő évi 120 milliárd dollárt tesz bele a háborúba, a nyugati fél ennek a töredékét sem tudja/akarja/meri beletenni, márpedig a szakértők szerint ez alatt az összeg alatt nincs ukrán győzelem.  

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

Orbán Kijevben – Kárpáti Iván jegyzete

2/07/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az uniós elnökség és az EP-frakció építése már elkerülhetetlenné tette a vizitet, bár nyilván Orbán szívesen kihagyta volna.

2024. július 02. Esti gyors-részlet (2024.07.02. Kárpáti Iván jegyzete)
01:52
00:00

Csaknem 2 és fél évvel Oroszország Ukrajnát ért agressziójának kezdete után megérkezett Kijevbe Orbán Viktor is. Tényleg jobb később, mint soha. Az uniós elnökség és az EP-frakció építése elkerülhetetlenné tette a vizitet, bár nyilván Orbán szívesen kihagyta volna.

Hogy jön ide az Európai Parlament? Hát úgy, hogy a hírek szerint többen azért ódzkodnak egy csapatba kerülni a magyar miniszterelnök pártjával, mert az még az európai szélsőjobb köreiben sem mindenkinek oké, ahogy Orbán Vlagyimir Putyin érdekeit képviseli saját szövetségeseivel szemben.

A kijevi sajtótájékoztatón elhangzottak alapján kihozták a kínos szituációból a legtöbbet. Nem sokat, de ez a realitás. Az orbáni retorikában unalomig ismételt tűzszünetről nyilván Zelenszkij elmondta a tárgyalóasztalnál, hogy az egyet jelentene a kapitulációval, semmi másra nem lenne jó, mint arra, hogy az oroszok rendezzék soraikat, még jobban beássák magukat a megszállt területeken, majd újult erővel folytassák szomszédunk ostromát.

Mindezt abból gondolom, hogy erről Orbán csak annyit mondott a nyilvánosság előtt, hogy nagyon hálás volt Zelenszkijnek az ezzel kapcsolatosan adott őszinte válaszáért. Kellett valami pozitív üzenet is, tehát bejelentették, hogy tárgyalnak a nemzetiségi oktatásról és körvonalazódik egy új államközi megállapodás is. Nagyjából ennyi.

Most sem derült ki, hogy a moszkvai politika ismeretében Orbán Viktor hogyan gondolja a tűzszünetet és mire alapozza, hogy Oroszország értelmezhető tárgyalási alapot jelentő ajánlattal állna elő. Talán egyszer elárulják Szijjártó Péternek, ha már ennyit pedálozik Moszkvában.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. július 2-i adásában hangzott el.