„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

Szerző-mozgó ember – Kárpáti Iván jegyzete

16/07/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Orbán amolyan klasszikus, a magyar valóságból ismert "szerző-mozgó ember." Nem tudjuk magának mit remél, de az biztos, hogy nem önzetlen békevágyból teszi.

2024. július 16. Esti gyors-részlet (2024.07.16. Kárpáti Iván jegyzete)
02:00
00:00

Orbán Viktor azt írta egy levélben az Európai Unió vezetőinek, hogy Donald Trump béketárgyalásokat fog kezdeményezni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri az elnökválasztást. Orbán arra is utal a sajtóhírek szerint: tárgyalásain azt érzékelte, hogy "a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog."

Jóindulatúan feltételezem, hogy azt konkrétan nem mondta el neki Putyin, hogy a találkozó után pár nappal lerombolja Európa egyik legnagyobb gyermekonkológiáját Kijevben. Ezt fokozni jelenleg csak az oroszok tudják, az ukránok, legfeljebb fokozottabban védhetik a légterüket, ha kapnak hozzá elég eszközt.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a Trump mögött működő think tank tényleg összerakott valamit, ahogy dolgoznak az esetleges új kormányzaton is, ez teljesen normális ügymenet. Orbán amolyan klasszikus, a magyar valóságból ismert "szerző-mozgó ember." Nem tudjuk magának mit remél, de az biztos, hogy nem önzetlen békevágyból teszi, hiszen ő annál cinikusabb és valójában tisztában van a saját korlátaival, mondjon saját jelentőségéről bármit is a propagandája. Kérdés persze, mennyire öngerjesztő a folyamat, mikortól válik saját magukat erősítő visszacsatolások láncává, mikor hiszi el Orbán, hogy a róla felépített kép tulajdonképpen igaz. Van-e ennek egyáltalán jelentősége, hiszen ez a konstruált univerzum, most már hosszú évek óta a mi valóságunk is, mindenhol körülvesz, ha hiszünk benne, ha nem? Foglyai vagyunk, lassan észrevétlenül is elfogadjuk a szabályait, mert képtelenség minden lépésünket, mozdulatunkat tudatosan irányítani. A Hobo Blues Band '80-as években íródott száma jut eszembe: "Oly sokáig voltunk lenn, hogy nem is tudjuk, milyen fenn.

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeirő
 
Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt a béke lehetőségeiről
 
Palm Beach, 2024. július 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. július 16-i adásában hangzott el.