„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Több versenyt, kevesebb hiénát! – Selmeci János jegyzete

30/08/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Budapesten olcsóbb lett taxizni, azóta pedig a BKK is megállapította, hogy ez nem sérti a hatósági áras rendeletüket, azaz kiderült, hogy Magyarországon sem csak rohadt drágán lehet ezt csinálni, a piaci verseny jó, és látva az iménti hiénás példát is, a gazdaság kifehérítésében is segít. JézusmáriaOMG, ki hitte volna.

2024. augusztus 30. Esti gyors-részlet (2024.08.30. Selmeci János jegyzete)
02:49
00:00

"Fogalmam sincs, két hete még hiéna voltam” – mondta a taxis, akivel először utaztam a Magyarországról korábban kiutált, most pedig visszatérő applikáció segítségével, és akitől arról érdeklődtem, hogy pontosan milyen konstrukcióban is dolgozik ennek a cégnek. A fuvar egyébként ingyen volt, ezzel próbálták visszacsábítani magukhoz a taxira vágyókat.

Azóta is gyakoriak a 20-30 százalékos kedvezmények, tehát Budapesten olcsóbb lett taxizni, azóta pedig a BKK is megállapította, hogy ez nem sérti a hatósági áras rendeletüket, azaz kiderült, hogy Magyarországon sem csak rohadt drágán lehet ezt csinálni, a piaci verseny jó, és látva az iménti hiénás példát is, a gazdaság kifehérítésében is segít. JézusmáriaOMG, ki hitte volna.

Egyes taxisok és cégek persze az olcsóbb szolgáltató betiltásáért kiáltottak, de ez hála Istennek most nem érdekel senkit. Még pedig azért nem, mert a kormánynak kisebb baja is nagyobb most annál, hogy a taxisokkal foglalkozzon, amibe pedig a magyar állam nem pofátlankodik bele, jellemzően jobban működik azoknál a dolgoknál, amikbe igen.

Ezért érdemes a szívünkhöz kapnunk, amikor az illetékes miniszter ráküldené az versenyhivatalt az áraikat szabadon meghatározó kiskereskedőkre, az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodtak (illetve idegesek) lehetünk azt illetően, hogy ettől megint csak drágábbak lesznek a dolgok, nem olcsóbbak. Hülye állam.

Visszatérve a versenyre, illetve annak általános hiányára, ami az ország egyik legnagyobb baja, és megint csak a kormányzati pofátlanság miatt van; ha csak egy kicsit lenne nagyobb verseny a gazdaságban, és nem torzítanák szét Mészáros Lőrincekkel meg különadókkal, akkor Magyarországon sikeresebb cégek tudnának magasabb fizetést adni a boldogabb munkavállalóknak.

Ugyan ez a verseny hiányzik (hiányzott eddig?) a politikából is; nem függetlenül a saját törvényeitől, a Fidesznek 2014 óta egyszer sem volt esélye sem volt elveszítenie a választást, nem volt szüksége jó kormányzásra, ami most, a válságosabb időkben látszik igazán, rendes politikai verseny mellett szinte biztosan nem lett volna lehetőség állami beavatkozással negyven százalékos élelmiszer inflációt csinálni, meg nem eshetne szét a vasúti közlekedés minden héten, egyszerűen muszáj lenne jobban vezetniük az országot.

Szóval versenyt mindenhol, és akkor mindenkinek (kivéve Mészáros Lőrincek) jobb lesz, nem csak annak a tisztességesen dolgozó és adózó sofőrnek, aki két héttel ezelőtt még hiéna volt. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. augusztus 30-i adásában hangzott el.