„Klubrádió
Esti gyors

Taxi – Mindent meg lehet buherálni

9/10/2019 07:03

| Szerző: Klubrádió

A taxis piac mindig is ellenőrizetlen, szabályozatlan volt, a politika is beszállt, ám az utasok érdekeit soha, senki sem képviselte.

2024. április 20.
00:00
00:00

A taxisok 70 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot egy tömeges ellenőrzés során. Hiába van sok műszer, óra számláló az autóban, azokat lehet manipulálni – állítja Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Igaz szigorúbb ellenőrzésekkel itt le is lehet buktatni a csalókat.

A dolog rákfenéje ott van, amikor a taxis gyanútlan külföldieket, ittas embereket, vidám kis társaságot vesz fel. Őket lehet vastagon lehúzni. Dorner Lajos szerint a kötelező kilométerdíjon is elég szépen lehet keresni, főleg, hogy nemrég megemelték, de vannak, akiknek ez is kevés.

A taxisok többsége egyéni vállalkozó. Van, aki független marad, mert van bejáratott ügyfélköre, vagy megszokott vadászterülete, de a többség csatlakozik valamilyen társasághoz. Ezek a társaságok fuvarszervezést vállalnak, azaz címeket adnak ki, és a vállalkozó taxisokat viszont ezek húzzák le. Minden felelősség a vállalkozóé.

Dorner Lajos szerint ez a piac mindig is ellenőrizetlen, sőt ellenőrizhetetlen volt, és ráadásul szabályozatlan. Ha születettek szabályok, ráadásul a politika hathatós segítségével, akkor azok csupán egy célt szolgáltak: az egyik kisebb csoport ki tudja szorítani a másikat a piacról. Az utasok érdekeit soha nem képviselte senki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors 2019.10.08. 18:00 Műsorvezető: Kárpáti Iván