„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kormány intézkedéseit úgy körbebetonozták, ahogy a Fertő tavat szeretnék"

12/01/2022 10:24

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kiszabható legmagasabb, 25 millió forintos eljárási díjat szabott meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Greenpeace számára azért, hogy foglalkozzon a Fertő tó beépítésének ügyével. Rodics Katalin, a Greenpece szakértője szerint a kormány mindent elkövet, hogy akadályozza a törvénytelen közbeszerzések megtámadását. Frissítés: Cikkünk megjelenését követően reagált a Közbeszerzési Döntőbizottság. Álláspontjuk szerint a szervezet kérelme jogilag és formailag egyaránt hiányos, és nem a bizottság feladata ítélni az ügyben. A Greenpeace ezzel szemben azt állítja, kérdésük nem arra vonatkozott, hogy a környezetvédelmi törvényeknek megfelel-e, hanem az, hogy a saját környezetvédelmi engedélyeinek megfelel-e a tender.

2022. január 12. Reggeli gyors - részlet 22.01.12. Rodics Katalin
06:12
00:00

Bár visszavonta közbeszerzését a Fertő tavi szállodaépítésre a kivitelező, miután több szervezet közt a Greenpeace is megtámadta, december 24-én "igazi karácsonyi ajándékként" újra kiírták a pályázatot – mondta el korábban a Klubrádiónak Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője.

Annyi változás történt, hogy most már nem gyorsított eljárás, hanem egyszerű nyílt közbeszerzés keretében, január 20-ig kell ajánlatot tenni a kivitelezésre. Vagyis annak ellenére sem lép vissza a kabinet, hogy a becslések szerint mintegy 30 milliárd forintos beruházás ellen már nem csak az UNESCO, több környezetvédő civil szervezet, hanem a Magyar Tudományos Akadémia is tiltakozik.

Rodics ezúttal arról beszélt, hogy az újonnan kiírt pályázat alkalmat adott arra, hogy a beruházás összegét 30 milliárdról, 45 milliárdra emeljék. Azt is hozzátette, hogy a Greenpeace természetesen nem hagyta annyiban a Fertő tó beépítésének ügyét, a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A hivatal azonban 25 millió forintos eljárási díjat szabott meg azért, hogy érdemben foglalkozhasson a fertői közbeszerzésről szóló beadványával. Ami azt jelenti, hogy a kiszabható legmagasabb díjat kéne befizetnie öt napon belül a döntően magánadományokból működő civil szervezetnek.

"Nyilván nincs 25 millió forintunk, de ha lenne is, nem erre szeretnénk elkölteni, hanem valódi természetvédelmi dolgokra" – mondta Rodics. Számára ebből az derül ki, hogy a kormány intézkedéseit úgy körbebetonozták, ahogy a tavat is szeretnék, nehogy valaki jogorvoslattal élhessen, vagy megtámadhassa a nyilvánvalóan törvénysértő közbeszerzési eljárásokat.

 
Fertő tó, cölöpházak bontása markolóval Fotó: Brenner Koloman, Jobbik / Facebook
 

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően levelet írt szerkesztőségünknek a Közbeszerzési Döntőbizottság, amelyben arról tájékoztatnak, hogy jogilag és formailag sem találták helyesnek, a Greenpeace kérelmét. Mint írták, a Greenpeace beadványa jogilag hibás, mert a Közbeszerzési Döntőbizottságnak nincs arra jogosultsága, hogy ellenőrizze, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. A Döntőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a versenyszabályoknak megfelel-e a kiírás. A kérelem formailag is hibás, mivel hiányos volt, azaz nem felelt meg a benyújtás jogszabályi feltételeinek. Összegezve: a Greenpeace tehát nem a megfelelő helyen és formában élt a panaszával.

Nincs itt semmiféle tévedés

Felkerestük ennek kapcsán a Greenpeace illetékeseit is, akik felhívták a figyelmet arra, hogy nem tévedésből fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, ugyanis nem az a kérdésük, hogy a projekt a környezetvédelmi törvényeknek megfelel-e, hanem az, hogy a saját környezetvédelmi engedélyeinek megfelel-e. Véleményünk szerint nem, ezért a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt közbeszerzési kiírásával kapcsolatban felmerül a törvénysértés gyanúja. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rodics Katalinnal
2022.01.12., szerda 8:35
Riporter: Para-Kovács Imre