„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem várta meg a kivitelező a bizottság döntését: "Mégsem olyan fontos a szállóépítés a Fertő tónál"

13/12/2021 11:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Greenpeace is a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, a Fertő tavi beruházás ügyében, a kivitelező azonban nem várta meg a döntést, visszavonta pályázatát. Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője szerint a beruházás természetkárosító hatásán kívül nyereségesnek sem nevezhető.

2021. december 13. Reggeli gyors - részlet 21.12.13. Rodics Katalin
07:14
00:00

Visszavonták a Fertő tavi szállodaépítésre kiírt közbeszerzést, a két hete, gyorsított eljárásban kiírt tendert visszavonta a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A tervek szerint 12 teniszpálya, egy műfüves futballpálya, 16 apartmanház, egy 100 szobás négcsillagos luxusszálloda, 880 férőhelyes parkoló, többszintes látogató központ, hotel kemping, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadására képes kikötő épült volna 60 hektáron az UNESCO által is bírált beruházás keretén belül a Fertő tónál.

Az UNESCO mellett más csoportok – köztük a Greenpeace is – jelezte, hogy a beruházás súlyos természetkárosító kockázatot jelent.

 
Fertő-tó, bontás Fotó:
Brenner Koloman, Jobbik / Facebook
 

Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője a Klubrádiónak azt mondta, hogy a reméli, azért vonták vissza a gyorsközbeszerzést, mert rájöttek, hogy a valóban komolyan veszélyeztette volna az építkezés a Fertő tó ökoszisztémáját. "Nem véletlenül hívják nemzeti parknak" – tette hozzá.

Rodics szerint az építkezést is azért gyorsították, mert attól tartottak, hogy az állatok ellepik a területet. A Greenpeace erre hivatkozva támadta meg a projektet. A Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTN) úgy fogalmazott, hogy a „2021 év tapasztalatai alapján, ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

A Greenpeace ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, és kérte testülettől a kiírás megsemmisítését. Az SFTN azonban a döntés előt visszavonta pályázatát.

Rodics szerint az egész beruházás értelmetlen, és aligha térülne meg. "Ugyan ki szállna meg szeptember végétől április elejéig egy olyan szállodában, ahol semmi látnivaló nincs, az építkezések nyomán pedig csak ködös iszapos táj veszi körbe?"

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rodics Katalin
2021.12.13., hétfő 8:33
Riporter: Szénási Sándor