„Köszönjük
A lényeg

A Tisza elindítja képviselőjelölt-keresőjét, és várja a még habozó hazafiakat

23/10/2024 19:49

| Szerző: Klubrádió

A magyarok újfajta összefogásának megteremtésére utalt Magyar Péter október 23-i beszédében. A Tisza elnöke pártja budapesti demonstrációján közölte, október 23-án megkezdik a párt politikusainak kiválasztását képviselőjelölti pályázat útján. Nem csak a 106 egyéni országgyűlési választókerületben elindítható elölteket keresnek azonban, hanem szakembereket is. Várják azokat is, a következő szavazáskor is, akik ugyan csalódta a kormányban, de ma még bizonytalanok. Magyar hozzátette, Orbánék megvezették, átverték a magyar embereket, korábban őt is.

Sok ezres tömeg gyűlt össze a Tisza Párt '56 -os megemlékezésén.  Ez a Bem József téren indult, ahol Magyar Péter pártelnök Márai-költeményt szavalt, majd Michal Wawrykiewicz lengyel néppárti EP-képviselő, a Lengyelországban tavaly kormányra került Polgári Platform politikusa szólt az emberekhez. Ő két nép barátságáról, valamint az egykori orosz, illetve szovjet invázióval szembeni ellenállásról is beszélt, de a mai helyzetet is érintette, azt üzente, hogy a békés forradalom már közeleg. Emlékeztetett rá, hogy Lengyelországban egy éve sikerült legyőzni a radiális jobboldalt, egyúttal azt üzente: előbb vagy utóbb minden diktátor hatalma összedől.

1956 Magyar Péter
 
  Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A Bem térről a demonstrálók átvonultak a Széna térre, amelyet teljesen megtöltöttek, a tömeg egészen a Mechwart ligetig ért.  A színpadon, ahogy a Tisza más korábbi rendezvényein is, fellépett Rost Andrea operaénekesnő, aki Koncz Zsuzsa Ha én rózsa volnék című dalt adta elő. Utána több ismert művész is színpadra állt, köztük Koltai Róbert, ő a Legyen úgy című Dés László-dalt énekelte, aminek szövegét Bereményi Géza és Nemes István írta, majd Jordán Tamás következett, aki József Attila A számokról című versét szavalta, amit szerinte a költő tudat alatt a ma élő magyaroknak írt. Nagy Ervin, aki kezdetek óta támogatja Magyar Pétert, és rendezvényeinek állandó szereplője, Örkény István Fohász Budapestért című művét szavalta, ezt követően egy Presser-Sztevanovity dallal, a Mozival folytatódott a program Debreczeny Csaba előadásában.

1956 Magyar Péter
 
 Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A művészek után színpadra lépő Magyar Péter "56 eseményeinek felsorolása és a hősök dicsérete után többek közt arról beszélt, a kormánynak nincs felhatalmazása semlegességről beszélni, mert a magyarok a történelem során és most sem semlegességet akarnak, főleg nem az orosz érdekek kiszolgálását, hanem nyugati orientációt.

Magyar a kormány hitelességéről azt mondta, „Orbánék megvezették, átverték a magyar embereket, korábban engem is”. Bírálta a közszolgálatások alacsony színvonalát, a korrupciót, a kínai hiteleket, az elszegényedést okozó gazdaságpolitikát, amit mind a kormány számlájára írt. Mint mondta, a Fidesz polgári, európai, jóléti Magyarországot ígért, de egy kifosztott, feudális, a végletekig megosztott társadalmat hozott létre.

1956 Magyar Péter
 
Magyar Péter
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A Tisza programjáról azt mondta, már dolgoznak rajta, és társadalmi párbeszédet is indítanak róla november 5-től A magyarok hangja néven. Hazaszerető kormányuk jelszavai, a becsület, tisztesség, szerénység, igazság, irgalom, érzékenység, türelem, vendégszeretet és megértés lesznek. A Tisza céljai közt említette a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, egyúttal a jelenleg visszatrtott uniós források hazahozatalát, a propaganda megszüntetését, az önkormányzatok jogainak visszaadását, a 13. havi nyugdíj megtartását, jelentős béremeléseket, a korrupció felszámolását, amelyek teljesítésével az eddigiekhez képest pluszpénzeket nyer az ország.

Arról is beszélt, tudja, hogy vannak, akik ugyan csalódtak a kormányban, de ezt még nem vállalhatják nyíltan, hezitálnak, például, mert gondoskodniuk kell a családjukról. Magyar szerint ezek az emberek ugyanúgy tiszteletre méltó hazafiak, akiket arra kér, a következő szavazáskor gondolják át, valóban arra szavaztak-e annak idején, hogy bugyuta milliárdosok jachtokról szórják szét az ország vagyonát.

1956 Magyar Péter
 
 Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Magyar beszéde végén közölte, hogy október 23-án megkezdik a Tisza Párt politikusainak kiválasztását a honlapjukon keresztül képviselőjelölti pályázat útján, ami e naptól elérhető az oldalukon. Nem csak a 106 egyéni választókerületben elindítható országgyűlésiképviselő-jelölteket keresnek azonban, hanem szakembereket is –mondta. „Kinyitjuk előttetek is a lehetőséget, szálljatok be ti is hazánk irányításába, Magyarország kormányzásába” – üzente, hozzátéve: véget vetnek a haszonlesők, a bólogató jánosok időszakának, eljött a tehetséges emberek ideje, „a jövő hazaszerető vezetőit keressük”. Olyan embereket szeretnének kiválogatni, akik a maguk szakterületén világos vízióval rendelkeznek, és vállalják a közszereplői léttel járó "néminemű" nehézségeket is.

1956 Magyar Péter
 
 Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Az esemény hangulata és szónoklatai összességében a tizennégy éve folyamatosan kormányzó Orbán Viktor hatalmának közeli megdönthetőségéről szóltak. Ezt a várakozást látszik igazolni sokak számára a Tisza Párt felmérések szerinti folyamatos erősödése, és különösen egy aznap nyilvánosságra került közvélemény-kutatási eredmény, amely a biztos szavazók körében, ha hibahatáron belül is, de már a Tisza előnyét mutatja. A demonstrációról készített képgalériánkat IDE kattintva nézheti meg, arcok a tömegből, országosan ismert művészek a színpadon. Fotó: Mátyus László/Klubrádió

(via Klubrádió, 24.hu, 444.hu, Telex.hu)