„Köszönjük
Publicisztika
Five ezer – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Five ezer – Józsa Márta jegyzete

Kár, hogy a magyar nyelvet rajtunk kívül nem érti senki. Plusz: miért hiszik el sokan készséggel a nemzeti konzultációkat böngészve, hogy világunk a létező világok legjobbika? Gondolatkörök Józsa Márta jegyzetéből,

Csomag, program, akcióterv – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Csomag, program, akcióterv – Selmeci János jegyzete

A nyolcadik csomag, program vagy akcióterv lehetett volna pénz az oktatásra, meg az egészségügyre, hogy aztán a tanult és egészséges emberek versenyképes munkahelyeket teremtsenek magunknak, de a piaci ár tízszereséért kutató kutatóink meggyőzték a Marcit, meg hát ő is tudta, okos fiú, hogy a választási győzelmünket egy csomag, program, vagy akcióterv segíti inkább, függetlenül attól, hogy hatékony is, vagy csak van.

Lóden – Szénási Sándor jegyzete

23/10/2024 17:56

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Kiderült, hogy az orbáni élcsapat ’56-os tetkója kamu, simán lemosható, XS méretben már 890 forintért kapható, cégek, rendezvények, tehát pld. pártok számára érdemes 4000 Ft-os csomagokban (60 db ) megrendelni.

2024. október 23. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2024.10.23.
03:57
00:00
Kérdés, hogy ha Orbán Balázs nem köp bele a levesbe, ’56-ról akkor is sietve tépi-e le a szemfedőt mindenki, aki évek, sőt évtizedek óta a forradalom végső eltemetésében volt érdekelt, pontosabban a rá való emlékezésben volt érdektelen?

A válasz az, hogy valószínűleg nem, mert ahhoz, hogy O.B. megnyilatkozásából botrány legyen, még két faktor kellett. Az egyik természetesen a NER-elit szolgai viszonya az oroszokhoz, ami egyre inkább hasonlít az örök és megbonthatatlan kvalifikációval futott szovjet kapcsolatra, ma már nem mondhatni sajnos, hogy tévesen. Ez ugyan adott volt már tavaly, vagy tavalyelőtt, és még annak is előtte, és Moszkva, amely egy rövid jelcini periódust leszámítva sosem titkolta, hogy a magyar forradalom neki egy náci típusú zendülés volt, mint minden, ami a birodalom érdekeit sértette, ez ügyben többször is provokált. Említsünk meg kettőt. 

Az egyik egy Putyin-látogatás előtt történt. Az orosz nagykövetség ezt a pillanatot választotta, hogy az ’56-ban meghalt szovjet katonák sírjait felújítsa, különös tekintettel a fejfákon szereplő „ellenforradalom'” és „hősi halál” szavakra. A másik egy orosz tankönyv, amely szerint ’56-ot fasiszta fegyveresek robbantották ki nyugati segítséggel.

A kremli agyakban is összenő, ami összetartozik: az ukrajnai háború propagandakliséit egyszerűen rámásolták a forradalom megítélésére. Vagy fordítva történt? Végül is tökmindegy.

Ezekből az ügyekből azonban nem lett nagy botrány, csak amolyan közepes, vagy az se. A kormány nem is mukkant meg, az orosz nagykövetet egyszer sem hívták be, márpedig ebből az ország pontosan érthette, hogy ha az újkori magyar történelem egyik legfontosabb, húsba és vérbe vágó eseményét az egykori megszálló utólag is megalázhatja, ahol az áldozati lét jogát is megvonják a hőseitől, ott a viszonyban a kormány megnevezés bátran helyettesíthető a „lakáj” szóval. Ámde a lakosság minderre leginkább vállat vont.

Orbán Balázs azonban kinyitotta Pandora szelencéjét, márpedig abból, a görög mítoszok szerint, mindenféle ocsmányság szokott kitörni, és tényleg így is lett, bár egy másik logika szerint igazságáradásról is beszélhetünk, amennyiben kiderült, hogy az orbáni élcsapat, amely 35 éve hordja az „Én vagyok a forradalom örököse egyedül” tetkót, ’56 megítélésében olyan nagyon nem különbözik Moszkvától, leszámítva persze a fasiszta minősítést: ezért őszinte hálánkat nyilvánítjuk.

Az ország csak ekkor értette meg, hogy az említett tetkó úgynevezett kamutetkó, vagyis lemosható, XS méretben 890 forint, egyedi S méretű 1690 Ft, cégek, rendezvények, tehát pld. pártok számára érdemes 4000 Ft-os csomagokban (60 db ) megrendelni, mind vízálló, napfényvédelemmel ellátott.

Hát ezért láttuk azt, amit eddig még soha: az ünnepi beszédet tartó kormányfő mögött lódenkabátokba öltözött lányok-fiúk álltak, világos célzással az 56-os utcai harcosokra, és arra, hogy O.B. és főnöke, O.V., ha kell, bármikor közéjük áll, és harcol az elnyomó ellen az utolsó csepp vérig.

Persze a statiszták fegyver nélkül demonstráltak. Abból nem volt lemosható változat raktáron.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. október 23-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.