„Ki
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

A vers lényege a csend – Szabó T. Anna volt az Ötös vendége

12/06/2024 16:46

| Szerző: Klubrádió/Gyürke Kata

Szabó T. Anna Dsida Jenőről, dr. Fellegi Borbála egy új francia film kapcsán a helyreállító igazságszolgáltatásról, Zubornyák Zoltán angliai életéről, és Vaskor Gréta a Mesék Éjszakájáról beszélt az Ötös június 7-i adásában Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégeként.

2024. június 07. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. június 07., péntek 10:05)
96:31
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Az adás első vendége Szabó T. Anna, költő, író, műfordító volt, akit az immár elmaradhatatlan Klasszikusok újratöltve rovatunkba hívtunk meg. Különösen kedves szerző életművét választotta a mai beszélgetés témájának, Dsida Jenő költészetét ajánlotta a hallgatók figyelmébe.

Arról is beszélt, hogy Dsida Jenő versei milyen megtartó erőt jelentettek neki, amikor szüleivel Magyarországra költözött. Ebben, különös módon, Kálid Artúr egykori Ki mit tud?-os előadása is nagy szerepet játszott, és olyan nagy hatással volt rá, hogy rajongói levelet küldött neki. Mi több, elhozta kamaszkori naplóját, és fel is olvasott belőle.

Dsida Jenő kötészetet felidézve Szabó T. Anna elmondta, hogy különösen szerethető a költő világa, ugyanakkor a kortárs versnyelvre inkább a túlszéptől való félelem a jellemző. A műsorvezetők több művét is előadták, köztük a Ne fészbukozz részegen! című verset, amire Szabó T. Anna elmesélte, bizony minden szavát meggondolja, amit a közösségi médiába kiír, és vannak olyan bejegyzései, amelyeken hosszú órákig dolgozik, hiszen „egy író, nem véletlenül író”.

 
Szabó T. Anna és Kálid Artúr l Fotó: Gyürke Kata
 
 

Ezt követően dr. Fellegi Borbála, kriminológus, resztoratív mediátor, facilitátor érkezett hozzánk. A módszer egyik hazai szaktekintélyétől megkérdeztük, hogy ez a titulus, mit is jelent pontosan. Az alkalom, pedig nem más, mint, hogy bemutatták Az arcuk mindig előttem lesz című francia filmet, amely a bűnelkövetők és az áldozatok személyes találkozásán alapuló helyreállító igazságszolgáltatás módszerét szemlélteti a filmes sűrítés erejével. 

 
Dr. Fellegi Borbála (jobbra) a műsorvezetőkkel l Fotó: Gyürke Kata
 
 

A folytatásban Zubornyák Zoltán, színész, rendező, producer, kulturális menedzser, színház- és moziigazgató, tanár és művészeti vezető érkezett hozzánk, akivel az újrakezdés örömeiről és bánatairól beszélgettünk. Az ismert művész lassan 15 éve költözött Angliába, és éppen az adás napján volt az angol állampolgárságának évfordulója. Itthoni életéről, az elindulásról és új szenvedélyéről, az írásról is mesélt a hallgatóknak.

 
Zubornyák Zoltán (középen) Kálid Artúrral és Murányi Tündével l Fotó: Gyürke Kata
 
 

Végül Vaskor Gréta meseterapeuta érkezett a stúdióba, aki immár visszatérő vendégünk. Ő a főszervezője a Mesék Éjszakájának, amit idén június 15-én a Gellért-hegy oldalában, a Mesék-tisztásán rendeznek meg és ahová minden meseszerető felnőttet és fiatalt várnak.

 
Vaskor Gréta, a műsor visszatérő vendége a stúdióban l Fotó: Gyürke Kata
 
 

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. A címlapi képen Szabó T. Anna a műsorvezetőkkel, fotó: Gyürke Kata

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. június 7., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata