„Zajlik
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Ájulástól bűnbandákig – egy nyelvész élete a bűnözők között

6/10/2024 10:39

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Egy lilóból derült ki, hogy vamzer volt az ipse, nem hesszelt eléggé, kapott is egy bélást. Megettem egy horalkit, hozzá ittam egy findzsa teát, aztán kecajon tekertem a piacra. Cringe a stilója, tökre nem rizz. Önök értik ezt a három mondatot? Vagy kellene hozzá szlengszótár? Tudják, hogy milyen szlengekből merítettünk? A szerdai Ötösben a magyar nyelv szleng- és táj változataival és a kétnyelvűséggel foglalkoztunk.

2024. október 02. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. október 02., szerda 10:05)
91:38
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Ránki Sára az a nyelvész, aki a Vizoviczki László nevéhez kötődő bűnbanda titkos nyelvét is megfejtette. Sára egy szövegből képes megállapítani, hogy nő vagy férfi írta-e, hogy kamasz vagy negyvenes, vagy például hogy tanult ember-e a szerző.

Ránki Sára
 
Ránki Sára l Forrás: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem YouTube-csatornája
 
 

Az éjszakai élet nagyfőnöke, a diszkótulajdonos Vizoviczkihoz köthető bűnözői körnek volt egy titkos nyelve. Sára több mint százórányi hanganyag meghallatása után tudta megfejteni a bűnbanda nyelvi rendszerét. A feladat során arra jött rá, hogy nincs feltétlen összefüggés az iskolai végzettség és a nyelvhasználat között. A Vizoviczki ügy esetében egy nyolcosztályos általános iskolai végzettséggel rendelkező ember rakta össze a kétszáz szóból álló titkos nyelvet, aki kiemelkedően kreatív volt a nyelvhasználatban.

Ahhoz persze, hogy Sára ilyen összetett bűnügyüken dolgozzon, egy nyelvészeti körökben is kevés szakirodalommal rendelkező szakterületen kellett továbbképeznie magát.

„Véletlenül akadtam Nagy Ferenc Kriminalisztikai Szövegnyelvészet című könyvére.  A bűnözők nagyon érdekeltek, de különösebben nem gondoltam volna, hogy ez szenvedéllyé, hivatássá válik majd. De az lett. A szakdolgozatomat börtönnyelvből írtam. Olyan adatokat vettem fel, amelyek alapján nem lehetett beazonosítani a fogvatartottakat. Iskolai végzettség, foglalkozás, az általuk elkövetett bűncselekmény. Az egyik fogvatartott kihozta a dolgozatát, amire az volt írva, hogy foglalkozása kőműves, bűncselekménye pedig emberölés. Azonnal a Kőműves Kelemenné ugrott be. És abban a másodpercben elájultam. De sosem tartottam semmitől a vizsgálatok alatt. Nekem bűnözőkkel dolgozni nem nyomasztó, sokkal inkább izgalmas" – mondta el Sára.

"Van börtönnyelv, börtönszleng és morzéznak is. Láttam, ahogy az egyik fogvatartottat átkísérik egyik zárkából a másikba. Ez egy kétperces út. Kettő perc alatt körülbelül 10-15 információt le tudnak egymással jelelni. Ugyanúgy, ahogy a börtönnyelvet, a jelnyelvet is maguknak alakítják ki. Ráadásul lebilincselt kézzel nincs akkora mozgásterük" – mesélt izgalmas munkájáról a bűnügyi nyelvész.

Az Ötös vendége volt még Bárth János nyelvész, akivel a nyelvjárásokról, Szabó Éva színésznő, akivel pedig a tájszólásról beszélgettünk. Telefonon hívtuk a Nógrád megyei Rimócban Déska Bertalannét, akivel az ízes palóc nyelvjárásról volt szó. És itt volt velünk Herskovits Eszter egyik fia, Rahimi-Herskovits Ariel is, aki korosztálya szlenghasználatáról és családja kétnyelvűségéről mesélt.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. október 2., szerda 10:00
Szerkesztő: Kerekes Bori