„Zajlik
Utópia

"Alaposan megnyomorgattuk a kémiai diákolimpiára készülő magyar diákokat"

11/08/2024 13:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy héten belül kétszer 5-5 órában elméleti és gyakorlati, laboratóriumi feladatsorokat kellett megoldaniuk a felkészítés során a kémiai diákolimpián érmet szerző magyar diákoknak. Magyarfalvi Gábor, a Szervetlen Kémiai Tanszék munkatársa avatott be a részletekbe.

2024. augusztus 06. Utópia (2024. augusztus 06., kedd 19:00)
43:39
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezték idén az 56. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát, 84 ország 327 versenyzőjével. Ez a verseny kizárólag egyéni, így nincs nemzetek közötti vetélkedés jellege. Mind a négy részt vevő magyar fiatal éremmel térhetett haza: Éger Viktória Bernadett és Viczkó Csaba Péter (mindketten az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákjai) ezüstérmet, míg Erdélyi Kata (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) és Perényi Attila (Budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium) bronzérmet nyertek teljesítményükkel – írta meg a Telex.

„Magyarország ezeknek az olimpiáknak alapítója volt 56 évvel ezelőtt” – mondta az Utópia adásában Magyarfalvi Gábor, a Szervetlen Kémiai Tanszék munkatársa. Hozzátette, azoknak, akik be akarnak kerülni a csapatba, az országos tanulmányi versenyeken (OKTV) kell teljesíteniük kémiából, és közülük a legjobb 30 kap meghívást az ELTE felkészítő programjára. Azok közül, akiknek valamiért „nem fekszik” az adott évi OKTV a középiskolai kémiai lapokban meghirdetett évközi versenyen nyújtott eredményeik alapján.

A felkészítéssel kapcsolatban megjegyezte, „nagyon megnyomorgatjuk őket egy héten belül kétszer 5-5 órában elméleti és gyakorlati, laboratóriumi feladatsorokat kell megoldaniuk”. Közülük kerültek ki idén azok a diákok, akik ilyen jó eredménnyel teljesítettek a diákolimpián.

Megjegyezte, az idei felkészítés során arra koncentráltak, hogy a laborfeladatok jelentsenek valós kihívást a diákoknak, amelyet „robotolásos” gyakorlással nem, csak ötletes gondolkodással lehet megoldani. Az egyik ilyen feladat során mindössze mérleg, néhány edény, néhány oldat és többféle anyag segítségével kellett kideríteniük különböző folyamatokat. Egy másik feladat során különféle oldatokat kellett megvizsgálniuk és azonosítaniuk addig nem ismert indikátorokkal.

Hozzátette, ezeken a versenyeken mindenki egyéniben indul, nincs csapatmunka.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.08.06., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor