„Zajlik
Megbeszéljük...

Amint megláttam a miniszterelnököt, tudtam, hogy el kell hozzá juttatnom a "kötcsei valutát"

9/09/2024 22:51

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Gyekiczki Márton, a DK ifjúsági szervezetének tagja a kötcsei fideszes találkozó előtt játékpénzt dobott Orbán Viktornak, mondván, a miniszterelnök "azzal játsszon, ne a pénzünkkel". Az ország legfiatalabb megválasztott önkormányzati képviselője arról is beszélt Bolgár Györgynek, hogy ő volt az első, aki a diákok mobiltelefonjának elvételéről szóló kormányrendeletre reagálva elment a Belügyminisztériumhoz, hogy jelképesen beszedje a mobilokat az ott dolgozóktól.

2024. szeptember 09. Megbeszéljük - részlet 24.09.09. Gyekiczki Márton
11:18
00:00

Gyekiczki Márton, a Demokratikus Lendület, a DK ifjúsági szervezetének tagja, volt alelnöke a kötcsei zártkörú kormánypárti találkozó előtt játékpénzzel kínálta meg Orbán Viktort, akciójának leírása szerint azért, hogy a miniszterelnök „azzal játsszon, ne a mi pénzünkkel”.

Az ország legfiatalabb választott önkormányzati képviselője, aki az érdi önkormányzatban dolgozik, a Megbeszéljük adásában elmondta: ezt nem trollkodásnak szánta, arra akarta felhívni a figyelmet, és ez rajta is volt a játékpénzeken, hogy Kínától 1000 milliárdos hitelt vesz fel az ország és 2656 milliárd az államháztartás hiánya. Hangsúlyozta, hogy nem jó irány, amit a kormány képvisel, és erős, baloldali, szociáldemokrata fordulatra lenne szükség.

Arra a kérdésre, hogy nem tartott-e esetleg Orbán Viktor testőreinek reakciójától, amikor neki vagy fölé, a levegőbe dobta a játékpénzeket, úgy válaszolt: „hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt bennem félelem, de amint megláttam a miniszterelnököt, akkora düh keletkezett bennem, hogy nem gondolkodtam, tudtam, hogy el kell juttatnom hozzá a kötcsei valutát – így nevezem ezt a játékpénzt”. Hozzátette, összenéztek a miniszterelnökkel, aki ismerte az édesapját, Gyekiczki Andrást, bár valószínűleg nem tudja, hogy az ő fiával találkozott Kötcsén.

Elmondta, a Szövetség Érdért csoporttal indult el a választáson, ami egy széles koalíció, a Szikra Mozgalomtól az LMP-n át sokan vannak benne, fiatalos, zöld és barátságos várost szeretnének. Érdre szokták mondani, hogy „alvó város”, 70 ezren laknak ott, de a felük bejár Budapestre dolgozni, ők azt szeretnék, hogy minél többen maradjanak ott. A 19 éves fiatalember elmondta, sikerrel vette az érettségit – a kampánnyal együtt, és most kezdett szociológus-hallgatóként. Miért a DK? Szerinte egy baloldali gondolkodású embernek „nincs más választása ma Magyarországon” – vélekedett. Folyamatosan ugyanazt az értékrendet közvetítik, erős baloldali politikát erős Európával – fűzte hozzá.

A beszélgetésben szóba került, hogy a diákok mobiltelefonjának elvételéről szóló kormányrendeletre reagálva Gyekiczki Márton elment a Belügyminisztériumhoz, hogy jelképesen beszedje a mobilokat az ott dolgozóktól (hiszen a BM felel az oktásért is a kormányban). Ezzel egyébként megelőzte a Momentumot, amely határozati javaslatot nyújtott be a témában, a Parlamentet illetően, és Magyar Pétert is, aki szintén erről posztolt közösségi oldalán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Gyekiczki Márton / Facebook

Megbeszéljük
2024. szeptember 9., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György