„Klubrádió
Reggeli gyors

APA vagy IPA – mi a különbség?

7/08/2019 10:51

| Szerző: Kovács M. Veronika/Klubrádió

Augusztus első péntekjén ünnepeljük a sör világnapját, de valószínűleg ezt sokkal kevesebben tudják, mint ahányan szeretik a sört. Sőt, megkockáztatjuk, hogy a habos ital kedvelői közül azzal sincs mindenki tisztában, mire is számítson, ha az utóbbi években divatossá vált APA-kat vagy IPA-kat vásárol. Mit takarnak ezek a rövidítések? Honnan erednek és milyen régóta vannak jelen ezek a sörfajták? Erről beszélgettünk Vásárhelyi István sörgasztronómussal.

2019. augusztus 07. Reggeli gyors / részlet, Merőkanál (19.08.07.)
06:41
00:00

Manapság nagyon pörögnek a felsőerjesztésű sörök a fogyasztók körében, és mivel már átlagos söráron, szinte bármelyik közértben hozzá lehet jutni, ezért adja magát a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között.

Ha az ember bemegy manapság egy kocsmába, közértbe, dohányboltba és megnézi a sörkínálatot, akkor többnyire a bőség zavara kifejezés jut eszébe, mivel most már nem csak a különböző márkák világos sörei közül lehet választani, hanem sörtípust is választhat magának az ember. Alsóerjesztésű, felsőerjesztésű, világos, barna, félbarna és fekete sör, búzából, árpából, gyümölcsből, fűszerekkel, sőt, akár csokoládéval, mindez pedig csapolt üveges, valamint dobozos kivitelben. És sorolhatnánk tovább a jelzőket, összetevőket, amelyekkel a gyanútlan vásárló szembetalálkozhat, amikor csak szeretne egy "nyugodt sört" meginni. Mi most a sokak által kedvelt felsőerjesztésű vonalon haladtunk, azon belül a nagyüzemileg is gyártott IPA és APA fajtákra fókuszáltunk.

 
A korsók már alig várják, hogy megtöltsék őket (kép: Pixabay)
 


IPA (India Pale Ale)

A sörforradalom még évekkel ezelőtt elég szépen kitágította a sörös univerzumot a hazai fogyasztók számára és megismertette a néppel az IPA kifejezést. Azóta ez már annyira alap sörtípusnak minősül, hogy mindenki ismeri. Mindezt azért mondhatjuk ki, mert már nem csak a kisüzemiek gyártanak ilyet.

Az India Pale Ale (és még mindig nem Indian, az amerikai őslakosoknak nincs köze hozzá) eredetével kapcsolatban csak röviden annyit, hogy ez a sörstílus a briteknek köszönhetően született meg, mert sörrel kellett ellátni az indiai gyarmaton lévő briteket és ezért olyan eljáráshoz nyúltak, amihez addig még korábban nem, hogy kibírja a hosszú szállítást. Mi volt a megoldás? Rakjunk a sörbe talicskaszámra komlót, az majd jó lesz! És mint a mellékelt ábra mutatja, tényleg jó lett, mert most ez a legnépszerűbb, legismertebb sörstílus a világon. A rengeteg komló, a keserű íz és a testesség jellemző leginkább ezekre a sörökre. Több változata is van, szeretnek kísérletezni vele. Az alkoholszázaléka akár meghaladhatja a 10%-ot is, ha például dupla IPA-ról beszélünk!

Pár éve a nagy hazai főzdék is előszeretettel készítik IPA-sörüket, és teszik be az alapszortimentbe, a fajta nagyon megy, rengeteg ember jött rá, hogy van élet a lageren túl is. Sőt, ma már az IPA-n túl is ... Megjött az APA.

APA (American Pale Ale)

Az American Pale Ale sörök nem sokban különböznek a fent említett indiai társuktól, bár ők inkább olyan csendes pusztítónak tűnnek, akikről sokan elfeledkeznek az IPA árnyékában. Nem meglepő módon amerikai „találmány”, de egyszerűen csak azért, mert a legmarkánsabb eltérés a komlókban rejlik. Tipikusan amerikai komlót, azon belül is a Cascade komlót használják a sörök fűszerezéséhez. Jellemzően citrusos, gyantás sör hírében áll és határozottan gyengébbek az IPA-hoz képest, ezáltal jobban is ihatók, kevésbé telíti el az ember ízlelőbimbóit. Egészen egyszerűen fogalmazva sokkal kiegyensúlyozottabb a komló és a maláta aránya ebben a típusban az IPA-hoz képest, az IPA-ban nagyon erősen a komlók dominálnak.

Egy kis történeti visszatekintést itt is ejtsünk meg! 1975-ben az Anchor Brewing Company volt, amely elkészítette az első APA sört, az Anchor Liberty Ale-t. Fritz Maytag, az Anchor főzde tulajdonosa körbejárt Angliában, hogy ihletet merítsen a sörhöz és végül a klasszik angol ale-t Cascade komlóval öntötte nyakon. Ez még annyira nem volt nagyüzemi gyártás, nem állítottak elő masszív mennyiséget belőle. Ezt 1980-ban kezdte meg a Sierra Nevada főzde, akik a Sierra Nevada Pale Ale sörükkel 1981-ben lepték el a piacot.

Itthon a kisüzemi sörfőzésben egy kedvelt típus ez is. Az IPA-hoz hasonlóan többnyire ez is az alap darabok közé tartozik egy sörfőzde kínálatában. Nemrégiben pedig még több ember ismerhette meg ezt a sörtípust, mivel tavaly októberben ez is bekerült az egyik legnépszerűbb magyar sörgyártó kínálatába. Valószínűleg ez megint eredményezi majd, hogy elterjed az APA híre és az emberek összekóstolják az IPA-val.

 
Akármilyen jól is esik a sör, ne szemeteljünk! (kép: Pixabay)
 


Ha már összekóstolás…

Ezen mi már túl vagyunk és szépen kijöttek a sörök közötti különbségek. Voltak meglepetések, mint például, hogy az APA erősebbre sikerült, mint az IPA, ami ritkaság számba megy, hiszen ez pont fordítva szokott lenni. Ettől függetlenül ez egyáltalán nem érződik a sörön, az IPA még mindig masszívabb érzetet kelt, mint az új jövevény. Ahogy látható is nem csak alkoholszázalékban, hanem színben is erősebb az új sör, kicsivel sötétebbre sikerült, mint az IPA. Erre nincs kifejezett törvényszerűség, hogy melyiknek kell a sötétebbnek lennie, de azért többnyire az APA szokott világosabb lenni. Illatban és ízben tökéletesen hozza a fentebb leírtakat, miszerint az APA könnyedebbre, citrusosabbra sikerült az egyeseknek már-már túl markáns IPA-hoz képest. Nekem mindkettő bejön, örülök, hogy végre van választék a boltok polcain!

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: Pexels.com

Reggeli gyors
2019. augusztus 7. szerda, 6.35
Műsorvezető: Kovács M. Veronika