„Zajlik
Reggeli gyors

Balázs Péter: Továbbra is járja a kállai kettőst az Orbán-kormány

3/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Érdekes, hogy miközben Orbán Kijevben tárgyal, Szijjártó sietve felhívja Lavrov orosz külügyminisztert, talán azért, hogy referáljon, megnyugtassa – véli Balázs Péter.

2024. július 03. Reggeli gyors - részlet 24.07.03. Balázs Péter
07:09
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, azután hogy – nem minden döccenő nélkül – a magyar kormány július 1-jével hivatalosan is átvette a soros EU-elnökséget, Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, ahol Volomidir Zelenszkijjel tárgyalt. A tárgyaláson Orbán tűzszünetet sürgetett, ami azért is érdekes, mert nem Ukrajna a támadó ország.

„Ez [a látogatás] egyrészt egy hiánypótlás volt. Közel két és fél éve dúl a háború Ukrajna területén, és Orbán Viktor volt az egyetlen kivétel a NATO és Európai Unió közösségéből, aki ezt nem tette meg, most pótolta” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Balázs Péter, hozzátéve, hogy a két vezető korábban ugyan nagyobb nemzetközi eseményeken összefutott ugyan, de komoly, célzott tárgyalásokra eddig nem került sor. A volt uniós biztos, egykori külügyminiszter szerint a kifogásokat, problémákat, mint az ukrajnai magyar kisebbség helyzete, amelyekre a magyar kormány hivatkozni szokott Ukrajnának sikerült rendezni. Ukrán részről ezen a téren is számos lépést megtettek. Ebben sikerült megállapodniuk, keretmegállapodást is kötnek, így Balázs szerint nem maradt akadály konstruktívabb irányba terelni a két ország diplomáciai kapcsolatait.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország meglehetősen gyorsan reagált, azt állítva, nem támasztanak semmilyen elvárást a találkozóval kapcsolatban, a diplomata megjegyezte: „Járja a kállai kettőst továbbra is az Orbán-kormány. Van egy nyílt, nem titkolt oroszbarátság, oroszpártiság, miközben most megjelent egy ukrán kapcsolat is. Elég érdekes, hogy miközben Orbán Kijevben tárgyal, Szijjártó sietve felhívja Lavrov orosz külügyminisztert, ki tudja miért, talán azért, hogy referáljon, megnyugtassa”.

Orbán tűzszüneti ajánlatát „erősen improvizatív” megnyilvánulásnak tartja, igazi hatást azonban nem vár tőle. „A tűzszünetnek feltételei vannak. Ki garantálja, hogy mindkét fél betartja azt? Ki garantálja azt, hogy közben nem rendezi át sorait Oroszország újabb támadások előkészítése céljából?” Az sem egyértelmű Balázs szerint, hogy kinek a nevében nyilatkozott Orbán a tűzszünetről, miközben egy nagyszabású nemzetközi konfliktushelyzetről van szó. Nincs arról információ, hogy a NATO, vagy az Európai Unió erre megbízást adott volna neki. Balázs úgy látja, ez inkább rímel az orosz javaslatokra. Erre az ukrán válasz a háború kezdetétől máig is nagyon világos: „ha nincs benne a csomagban, hogy az orosz erők kivonulnak az ukrán területekről”, nem lehet szó tűzszünetről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balázs Péter
2024.07.03., szerda 7:22
Riporter: Para-Kovács Imre