„Klubrádió
Esti gyors

Böcskei: Magyar Péter nem a nép hangja, klasszikus NER-es karrier az övé

14/02/2024 23:10

| Szerző: Klubrádió

Böcskei Balázs, az IDEA intézet stratégiai igazgatója szerint az elmúlt napokban mások mellett Rogán Antal kabinetminisztert erősen bíráló Magyar Péter, Varga Judit volt férje egy interjúban "hitet tett" az orbáni politikai gondolkodás mellett. Bizonyos körök gazdagodásával van problémája, de például a Pegasus-ügyről azt mondta, nem tudja, hogy volt-e vagy nem volt olyan.

2024. február 14. Esti gyors / részlet, Böcskei Balázs (24.02.14.)
09:08
00:00

Böcskei Balázs, az IDEA intézet stratégiai igazgatója az Esti gyorsban elmondta, éppen február 9-én zárult a legutóbbi adatfelvételük, pont akkor, amikor igazán felgyorsultak az események a pedofil- és kegyelmi ügyben. Ezért reprezentatív közvélemény-kutatásuk „tájkép csata előtt”, amely szerint a Fidesz a teljes népességen belül 27, a biztos szavazók pártválasztóknál 44 százalékon áll, a Demokratikus Koalíció 13, illetve 20 százalékos támogatottságú; a Mi Hazánk 6, a Momentum és a Kutyapárt 5-5 százaléknyi támogatót tudhat maga mögött (a teljes népességet nézve), ők még átlépnék a parlamenti küszöböt. A szakértő is érezhetőbb változásokra számít a következő mérésben, nagyon meglepné, ha csak egy-egy százalékos elmozdulások lennének. 

Úgy fogalmazott: a Fidesz elveszített 800 ezer szavazót; nem olyan rég úgy kalkuláltak, hogy visszaszerezhetett volna 450 ezret az európai parlamenti kampányig, olyanokat, akik a bizonytalanok táborába kerültek. Az egészen biztos, hogy ők nem térnek vissza olyan simán, ahogy azt korábban lehetett várni. Meglepődne, ha a botrányok hatására beszakadna a kormánypárt támogatottsága, de úgy véli, hogy hibahatár környéki vagy azon túli csökkenés előfordulhat.

A kegyelmi ügyben szerinte az ellenzék egyelőre érvényesen építi, hogy ez nem egyes emberek hibája, hanem rendszerszintű probléma. Valamint rosszkor jött a kormánynak Magyar Péter, Varga Judit exminiszter volt férjének „múltfeltáró” aktivitása is, amely sok újdonsággal ugyan nem szolgál, de újabb frontot nyit. Ezenkívül civil aktivitás is látszik (pártfüggetlen tüntetés is lesz péntekena szerk.). A kormánypárti propagandamédia nem az ilyen helyzetek kezelésére lett kitalálva, hanem a kormányzati álláspont narrálása a feladata – fűzte hozzá.

Böcskei Balázs műsorvezetőnk kifejezésére reagálva azt mondta, Magyar Péter nem a nép hangja, klasszikus jobboldali, NER-es karrier az övé. Kétségkívül, aki ennek különös jelentőséget tulajdonít, értékelheti, hogy ő a rezsim korábbi részeseként mond el olyan történeteket, amelyeket kormánykritikus újságírók többnyire elég jól dokumentáltan megírtak. De úgy véli, Magyar leghosszabb interjújában „hitet tett” az Orbán-rezsim, az orbáni politikai gondolkodás mellett. Bizonyos körök gazdagodásával van problémája, de például a Pegasus-ügyről azt mondta, nem tudja, hogy volt-e vagy nem volt olyan.

Megismételte, az ellenzéknek arra jó ez az ügy, hogy a kormánynak valamilyen módon kezelnie kell. Lehet, hogy normál esetben ez „Pesty László 2.0 lenne”, abban se volt sok újdonság (amikor a dokumentumfilmes lölőzött), de azáltal, hogy itt van a pedofilügy, ez is egészen más fényben jelenik meg, kölcsönösen erősítheti egymást a két történet – vélekedett.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: IDEA Intézet/Facebook

Esti gyors
2024. február 13., kedd 18:20
Műsorvezető: Szénási Sándor