„Klubrádió
Szavakon túl

Csákányi Eszter: a díjakat senki nem örökölheti

21/06/2023 09:21

| Szerző: Lehoczky Mirjam

A Szavakon túl vendége Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Kadarkai Endrével beszélgettek a színpadon töltött ötvenkét évről, hatalmas energiáiról, szerelmeiről, és Psota Irén hagyatékáról, porosodó díjairól.

2023. június 11. Szavakon túl (2023. június 11., vasárnap 13:00): Csákányi Eszter
52:34
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Kadarkai Endre
Csákányi Eszter azt mondja: egy színész legyen tisztában a karakterével. Ezt a legelején el kell fogadni és kezelni. Tudja magáról, hogy nem egy díva típus, ő szubrett, a második nő. Azzal is tisztában van, hogy az alkata inkább a vígjátékra alkalmas, de a pályája során voltak olyan szerepei is, amikben egy másik oldalát is megmutathatta. A Terápia sorozat Ágneseként két évadot játszott végig sikeresen komolyabb szerepben.

Állítása szerint a pályája rögös volt, de megvolt a kezdő tehetsége és szerencséje, ráadásul remek helyeken játszhatott. A szakmájában mindig is tudatos volt, ha valamit a fejébe vesz, azt el is éri. Adott szituációban nem szégyell felhívni az embereket, hogy szeretne velük dolgozni. Rámenősség jellemzi, mert tudja a célját.

 
Kadarkai Endre és Csákányi Eszter
 

Abban is biztos, hogy egyeseknek néha sok vagy irritáló tud lenni, de nem tehet róla, ő ilyen. Kicsi kora óta ennyi energiája van, az iskolában negyvenöt percet is nehezére esett végigülni. Bár az a természetes, ha idővel kopik ez a láng, mégsem szeretné, hogy ez az energia enyhüljön, mert fél tőle, hogy akkor vége mindennek. Nem tudja elképzelni, hogy nem csinál semmit.

Amikor Psota Irén nyolcvan évesen úgy döntött, hogy már nem áll színpadra, azt mondta, őt úgy kell majd lecibálni a színpadról, de ma már nem olyan biztos ebben. Ha eljön az az idő, észre fogja venni, amikor már nem szabad kiállnia a közönség elé. Most még érzi, kíváncsiak rá és akarnak vele dolgozni.

Amikor Psota Irén halála után a lakásán járt, hogy megvegye a színésznő pár ruhadarabját, már minden üres volt, egyedül a díjai porosodtak kint a polcokon. Ott értette meg, a díjak csak annak az embernek számítanak, aki kapta, az az ő története, és senki nem örökölheti. Fájdalmas látvány volt, hogy ennyi az élet, senkit nem érdekel egy Kossuth-díj.

Csákányi Esztert mindig csak a művészet érdekelte, semmi más: nem lett családja, gyerekei, ő mindig színésznő akart lenni. Azt mondja, neki ez nem volt nagy ár, már gyerekkorában is mosolygott azon, hogy életünk végéig kell együtt élni valakivel. Van persze kivétel, de alapvetően azt gondolja, nem akar olyan kapcsolatban lenni, ahol nem égnek már lázban, nem tudnak új impulzusokat adni egymásnak. Számára nem lényeges a titulus, teljesen mindegy, minek hívjuk, csak az számít, hogy két ember összetartozik vagy sem. Ő mindig zseniális emberekbe szeretett bele. Mind aranyszobrot érdemelne, mivel egy színésznőt elviselni nem egyszerű dolog.

Akárcsak a Szavakon túl összes adása, úgy a Csákányi Eszterrel készült beszélgetés is visszanézhető a Klubrádió YouTube-csatornáján. Iratkozzon fel rá, és nem marad le műsorainkról a YouTube-on sem.

FELIRATKOZOM:

Szavakon túl
2023. június 11. vasárnap 13:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre