„Köszönjük
Reggeli gyors

Épp az lehet Európa válasza Trumpra, ami ellen Orbán lázadozik

28/10/2024 10:14

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A külkereskedelmi döntésekben elég nagy szabadsága van a mindenkori amerikai elnöknek, ha Trump nyer és komolyabb vámemelés jön Európával szemben is, arra bezárkózás lehet a válasz. Vagyis az, hogy Magyarország ül a kerítés tetején és erre is, meg arra is üzletel, nem fog menni – mondta Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Reggeli gyorsban.

2024. október 28. Reggeli gyors - részlet l Bod Péter Ákos 2024.10.28.
08:29
00:00
Bő egy hét van hátra az amerikai választásokig, Donald Trump pedig – akinek győzelméért szurkol Orbán Viktor is – kampányában azt ígéri, folytatja a 2016 és 2020 közötti elnöksége alatt látott protekcionista politikát. Általános, 10 százalékos vámot javasol minden importra, és elképesztő, 60 százalékos vámot a Kínából származó termékek behozatalára. Mindez aggodalmat váltott ki azzal kapcsolatban, milyen hatása lehet a republikánus jelölt megválasztásának az európai gazdaságra, szakértők szerint egy Trump-győzelem különösen Németország és az attól szorosan függő közép- és kelet-európai régió számára lehet hátrányos – erről a Portfolio közölt elemzést.

Magyarország közvetlen exportja az Egyesült Államok felé néhány százalék, ugyanakkor közvetetten is hátrányosan érinthetnek minket a vámok: például egy német autóba a magyar termékek is be vannak épülve, itt gyártják a motort, Németországban elkészül a jármű, aztán eladják az USA-ban – hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Reggeli gyorsban.

Azt nehéz megjósolni, hogy abból amit Trump mond – bizonyos esetekben 100 százalékos vámokkal is fenyegetőzött – mit próbálna megvalósítani, abból viszont kiindulhatunk, hogy mi történt az elnöksége alatt. Kínával szemben valóban emelte a vámokat, de nem brutálisan. Ezeket nem feltétlen büntető-, hanem akár helyreállító intézkedéseknek is tekinthetjük, amelyeket megtartott a Biden-kormányzat is – mondta Bod. Kína mint a feltörekvő gazdaságok közé sorolt ország évtizedeken át kedvezményeket kapott, ma már azonban komoly erőt képvisel, így lényegében az intézkedések ezt a változást tükrözték – magyarázta a közgazdász.

A külkereskedelmi döntésekben elég nagy szabadsága van a mindenkori elnöknek, nem kell óriási többség a törvényhozásban a vámpolitika változtatásához. A vámszintek emelése Amerikán belül inflációt okozna, hiszen minden ami Kínából vagy éppen Európából jön drágább lenne, a gyerekjátéktól a pamutzoknin át az iPhone-ig.

Kérdés, hogy mit válaszol a másik fél. Amennyiben Európával szemben is keményebben lépne fel Trump, az EU is kénytelen lesz jobban bezárkózni, erősebben egy kereskedelmi blokként viselkedni. Vagyis épp azt tenné, ami ellen a magyar politika lázadozni próbál – vagyis, hogy ülünk a kerítés tetején és erre is, meg arra is üzletelünk –, ez nem fog menni. Nem fér bele, hogy egy kicsi, 9,5 milliós ország teljesen más politikát képviseljen kifelé – hangsúlyozta Bod.    

A közgazdász elmondta azt is, mókás a költségvetést, azt hogy mennyi menjen itthon kátyúzásra vagy mennyi legyen a rendőrök fizetése az amerikai választások eredményéhez kötni. Ráadásul elhúzódhat az eredmény tisztázása – erre láttunk már példát –, és még, ha meg is van, a Biden elnökségének akkor is csak januárban lesz vége. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2024. október 28., hétfő 7:47
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János