„Klubrádió
Hetes Stúdió

Érdekes sajtószabadság: Bayer nyugodtan gyalázhatja a feketéket és Nagy Blankát

13/06/2020 19:36

| Szerző: Lampé Ágnes/Klubrádió

Rendkívül izgalmas kérdés, ki hogyan beszélhet a másikról, ki mit hazudhat, kinek miért jár, vagy nem jár a büntetés. Bayer Zsolt kormánypárti publicista „k...tt négerek mocskos bakancsának csókolgatásáról” beszélt és (egyebek mellett) nyomorult, ócska kis prolinak nevezte Nagy Blanka diáktüntetőt. Utóbbi ügyben felmentették, viszont a Ripost, a Lokál és a TV2 pereket vesztett ellenzéki politikusokkal szemben, akikről valótlanságokat állított. Lampé Ágnes jegyzete.

2020. június 13. Hetes Stúdió / részlet, Lampé Ágnes jegyzete (20.06.13.)
04:37
00:00

Érdekes dolog ez a sajtószabadság. Csak az elmúlt időszak néhány példáját összegyűjtve is rendkívül izgalmas kérdés, ki hogyan beszélhet a másikról, ki mit hazudhat, kinek miért jár, vagy nem jár a büntetés, ha véleményt vagy valótlanságot állít, és persze hol a határ a kettő között.

Előre szólok, lesz pár kisípolás.

Bayer Zsolt írásainak stílusát és hangnemét igazán nem kell bemutatni. Mivel káromkodni nem fogok, jönnek is a fütyülések. Minap a blogjában ugyanis azt írta: „Ez lenne a jövő? Kib*szott négerek mocskos bakancsát kell csókolgatni, és önfeledten mosolyogni hozzá? Örülni? Mert másképp kinyírnak vagy összevernek? Akkor inkább irány Szibéria! Istenem... hát mivé lett ez a világ...”

A téma nyilván az amerikai tüntetésekhez és George Floyd esetéhez kapcsolódik, igyekszik a választás részének és politikai akciónak beállítani mindazt, ami Amerikában történik. Bayer a poszthoz egy német facebookozó videóját mellékelte, amin egy fehér férfi és egy nő férfi fekete férfiak bakancsát csókolgatja. Tömegekről abszolút nincs szó. A videó eredeti változatát amúgy egy fekete felsőbbrendűséget hirdető, szélsőséges, homofób és antiszemita szervezet készítette még tavaly, tíz hónappal az amerikai zavargások előtt. Komolyan nem igazán veszi őket senki, leginkább csak az utcán prédikálnak.

A következő hír: felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Bayer Zsoltot abban a perben, amelyet Nagy Blanka indított ellene becsületsértésért. Az akkor még gimnazista lány 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetésen bajszos f*sznak nevezte Áder János köztársasági elnököt és az összes fideszes képviselővel együtt felszólította, hogy „álljon hátrébb eggyel, és b*ssza arcon magát.”

Bayer erre reagálva azt mondta a lányról, hogy csak 18 éves, „és már egy igazi, kretén, barom állat”. Majd később szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak nevezte. Bayer a Népszava tudósítása szerint a tárgyaláson úgy fogalmazott: az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap, hasonló stílusban, mint amit ő használt korábban.

És akkor jöjjenek a rém-és álhírek, ami ellen a kormány olyan határozottan igyekszik fellépni.

A bíróság szerint a két kormánypárti orgánum, a Ripost és a Lokál valótlanságot írt, amikor azt állította, hogy a Gréczy Zsolt DK-s politikus zaklatott egy nőt. A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét és helyreigazításra kötelezte a sajtótermékeket.

Közzé kell tenniük, hogy „Gréczy Zsoltról valótlanságokat híreszteltünk – 2019. december 06. napján a Ripostban közzétett »Évekig nem állt le a zaklatással Gréczy Zsolt« című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Gréczy Zsolt évek óta zaklat egy nőt, továbbá valótlanul híreszteltük, hogy ennek a nőnek Gréczy Zsolt évek óta írogat, üzenget.”

Mindkét ítélet jogerős.

És még egy: első fokon helyreigazítási pert nyert László Imre DK-s politikus, Újbuda polgármestere a TV2-vel szemben. A csatorna ugyanis az önkormányzati választás kampányában a Tényekben azt állította, hogy László Imre 2012-ben szexuálisan zaklatta az egyik beosztottját. László Imre először helyreigazítást kért a TV2-től, amit nem hajtottak végre, azután fordult a bírósághoz. A Fővárosi Törvényszék a polgármester kérelmét megalapozottnak találta, és helyreigazítás közlésére kötelezte a csatornát.

Azt, hogy a személyes életekben, karrierekben és nem utolsó sorban közösségi médiás, megsemmisítő kommentekben mindezek a történések milyen lelki és egyéb sérüléseket okoznak, már egy másik történet.

És akkor zárásként egy kis színes.

Újabb szerződést kötött a Miniszterelnöki Kabinetiroda a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel kormányzati kommunikációra.

A két cég összesen közel 12 milliárd forint értékben láthatja el az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatokat”.

Szép, nem?

Ez előtt pedig még két másik ugyanilyen tárgyú szerződést kötött a Rogán Antal által vezetett kabinetiroda ugyanezekkel a cégekkel. Az egyik összege ugyanúgy közel 12 milliárd, a másik 6,3 milliárd forintról szól.

Vagyis összesen idén eddig közel 30 milliárd forintot költött kommunikációra a kormányzat.

Innen szép nyerni.

Lampé Ágnes jegyzete a Hetes Stúdió 2020. június 13-i adásában hangzott el. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt