„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Füttykoncert – Rózsa Péter jegyzete

11/07/2024 18:03

| Szerző: Rózsa Péter

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Érthető, hogy nem is akad már fent senki azon, hogy a stadionokban szétfütyülik egymás himnuszát a felek. Mert már szinte egy rövid hírt sem ér meg, ha a meccsek után elagyabugyálják egymást a drukkerek.

2024. július 11. Esti gyors-részlet (2024.07.11. Rózsa Péter jegyzete)
02:10
00:00

Egy apróság, ami mögött igen súlyos emberi válság lapul. Nézem a foci-EB mérkőzéseit, s rendre azt tapasztalom, a kezdés előtt a himnuszokat az ellendrukkerek fülsiketítő füttykoncertje kíséri. Oda-vissza, mindkét csapat tábora ezzel gyalázza a másikat. Mert ez szimpla gyalázkodás. Apró jel, ami viszont rávilágít arra, miként barbarizálódik ma az életünk.  

Nekünk itt Magyarországon már több mint 13 éves gyakorlatunk van ebben. A NER lényege, hogy ellenségeket keres, s ha talál, ha nem, hol a jog, hol az adók, hol a médiában szétfröcskölt karaktergyilkos hazugságok segítségével küzd, minduntalan erejét, mindenhatóságát bizonyítva ezzel a hívek előtt. Ez szimpla gyalázat és barbárság.

Ez az erőfitogtatás azután kórosan terjed, hiszen a példák lefelé hatnak a fejtől a lábig, a vezetőktől, a politikusoktól és az őket kiszolgáló celebektől a tömeg irányába terjed. Régen azt mondtuk a közlekedésben tapasztalható morális állapotok pontosan tükrözik az úgynevezett néplelket. Ma ennek már a közélet verbális terei felelnek meg. A leordított vitapartner vagy éppen a vita nélkül ledorongolt ügyfél, vevő, az utcán az erős emberbe ütköző járókelő, miegymás. Ilyenné vált egyébként a világ, mi itt csak előőrse voltunk ennek.

Érthető, hogy nem is akad már fent senki azon, hogy a stadionokban szétfütyülik egymás himnuszát a felek. Mert már szinte egy rövid hírt sem ér meg, ha a meccsek után jól elagyabugyálják egymást a drukkerek. A kijevi gyermekkórházat ért orosz rakétatámadás árnyékában miért lenne hír egy-egy apró öklözés, székdobálás? Nem költői kérdés sajnos. Ez van, ez lett a megszokás. A brutalitás egy fokozatosan emelkedő ingerküszöbű ember számára szinte elvárássá válik. Annak ellenére, hogy ennek a drukkerei is előbb-utóbb áldozattá válnak.

EURO-2020 - Magyarország-Franciaország - Szurkolók
 

 
Magyar szurkolók vonulnak a Puskás Arénához a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplő magyar válogatott Franciaország elleni mérkőzésére a Dózsa György úton 2021. június 19-én. MTI/Máthé Zoltán
 
 

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. július 11-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán